Productschap Margarine


10.12.2004

Hoger importtarief verpakte palmolie, importverbod oliezaden

Afzet plantaardige MVO-producten naar Rusland bemoeilijkt

Volgende maand zal de Russische Federatie het invoerrecht op verpakte palmolie aanmerkelijk verhogen en hiervoor - evenals bij margarine en spijsoliën nu al het geval is - een minimum specifiek recht (in eurocent per kilogram) introduceren.

Deze tegenvaller volgt kort op het per 3 december 2004 van kracht geworden Russische fytosanitaire importverbod op plantaardige producten uit Nederland. Dit verbod betreft die producten die voor de import in de Russische Federatie een fytosanitaire goedkeuring van de Russische autoriteiten nodig hebben.

Hierdoor is de Nederlandse export van plantaardige producten, waaronder oliezaden, schroot en soja-eiwitconcentraten, maar uitgezonderd plantaardige oliën, vetten, margarine en shortenings, naar de Russische Federatie voorlopig niet mogelijk. Na Duitsland en Estland is Nederland de derde EU-lidstaat die getroffen wordt door een dergelijk verbod.

Voor aanvullende informatie over de tariefverhoging op palmolie en het importverbod, kunt u contact opnemen met Frans Köster (tel. 070-3195118 of e-mail koster@mvo.nl).