Productschap Margarine


10.12.2004

Nederlandse steunregeling energiegewassen bekend

Onlangs is de Regeling GLB-inkomenssteun gepubliceerd. Deze geeft nadere voorschriften voor de uitvoering van de EU-regelingen ten aanzien van steun voor energiegewassen die kunnen worden ingezet als grondstof voor biobrandstoffen en bepaalt onder meer dat de minister van LNV degene is die beslist op aanvragen van landbouwers voor subsidie op grond van de areaalbetalingen voor energiegewassen.

De regeling bevat de voorwaarden waaraan een agrariër moet voldoen om voor de steunbetalingen in aanmerking te komen. Artikel 27 gaat specifiek over de areaalbetaling voor energiegewassen en stelt bijvoorbeeld dat het aangewende perceel minimaal een oppervlakte van 0,3 hectare moet hebben, dat de agrariër uiterlijk op 1 maart van het jaar volgend op het jaar van aanvraag de vereiste aangifte moet doen, en dat met ingang van 2006 per soort landbouwgrondstof minimaal 3 hectare landbouwgrond is ingezaaid.

Zowel de nonfood-/nonfeed-regeling als de steunregeling voor energiegewassen wordt uitgevoerd door de Dienst Regelingen van het Ministerie van LNV (art. 114). Het Hoofdproductschap Akkerbouw (afdeling UR 2, Team 3, tel. 070-3708636) is hierbij de bevoegde autoriteit voor de verwerkers van energiegewassen (art. 115, lid 3).