ANBO EN ANDEREN

Nederlands leren voor allochtone 65-plusser onbelangrijk?

Minister Verdonk rept in haar brief aan de Tweede Kamer van 7 december j.l. met geen woord over taalles voor 65-plus migranten die Nederlands willen leren. Volgens het Ronde Tafeloverleg Oudere Medelanders (RTOM) een gemiste kans en in de huidige maatschappij een slecht signaal.

Minister Verdonk heeft in juni toegezegd met een inburgeringsaanbod te komen voor oudkomers boven de 65 'omdat wij niemand willen afschrijven'. Dit in antwoord op de motie Dijsselbloem en Sterk waarin gesteld werd dat Verdonk taalaanbod moet organiseren voor allochtone 65-plussers.

Minister Verdonk beperkt zich in haar recente brief aan de Tweede Kamer tot taalonderwijs voor nieuwkomers en oudkomers die een inburgeringsplicht hebben. Daar vallen oudkomers vanaf 65 jaar dus buiten. Zeker nu de multiculturele samenleving onder druk staat, is het bedenkelijk dat minister Verdonk de 65-plussers kennelijk afschrijft. Juist nu zou je ouderen die willen, de kans moeten geven Nederlands te leren, mede als voorbeeld voor jongere generaties.

Het RTOM heeft eerder gepleit voor een taalaanbod voor 65-plus migranten die Nederlands willen leren. Het heeft daarbij ook gewezen op het belang voor onze samenleving. Iedereen is erbij gebaat dat oudere migranten zich bijvoorbeeld kunnen uitdrukken bij een huisarts of met hun kleinkinderen kunnen praten. Om constructief mee te denken over een effectief landelijk taalaanbod is het RTOM zelfs door het ministerie uitgenodigd. Dit blijkt nu een loos gebaar te zijn geweest.


-----------
Noot voor de redactie,