Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Stadsdeel leidt negentien stagiairs op

De Baarsjes heeft negentien stagiairs in huis, dat is één op elke twaalf medewerkers. Norm van de gemeente is één stagiair op vijftig medewerkers. De helft van de stagiairs studeert aan het hoger beroepsonderwijs (hbo) en de andere helft aan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). De meesten zijn derdejaars en blijven een half jaar. De leiding van de Stadsdeel De Baarsjes is positief over hun inbreng bij ondermeer de afdelingen Onderwijs, Planontwikkeling en Communicatie. Stadsdeelwethouder Mirjam Smeels (onderwijs, personeel): 'als jongeren hun best doen op school, dan doe ik als werkgever mijn best voor een interessante stage'. De Baarsjes is van plan om in 2005 daarnaast ook nog enkele leerlingen van het voorbereidend middelbaar onderwijs (vmbo) een stageplek te bieden.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Jongeren van de straat maken kerstclip

Messoud Achefay, Angelo Balentino, Cindy van der Lycke en vijftien andere jongens en meisjes uit De Baarsjes maken dit weekend een kerstclip met cd. De Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en Nederlandse jongeren zijn tussen de 14 en 20 jaar, hebben zelf de tekst en de muziek geschreven en kennen elkaar van jongerencentrum La Rainbow. 'Kerst is samen feest vieren', zingen ze in hun mix van hiphop en r&b die ze dancehall noemen. Op vrijdag, zaterdag en zondag nemen zij de clip op in Centreparcs bij Nijmegen, tussen de kerstmannen en arrensleden rondom het zwembad en tussen de sneeuwbergen. Voor de clip krijgen ze hulp van een cameraman uit het nabijgelegen Voor-Beeld (voormalige Edelsmedenschool) en een deel van het budget komt van het Ambulant Jongerenteam, zelf betalen de jongeren elk vijftig euro. Presentatie van de kerstcd en videoclip is op 24 december 17-19 uur in La Rainbow, Van Speijkstraat 33. Eerder maakten de jongeren deze zomer de straatmusical 'de vuilcontainer', over leed en hoop van een container die uit Wassenaar naar De Baarsjes is verplaatst. Onlangs organiseerden zij een supriseparty voor buurtregisseur Don de Jong, de agent die na drie jaar Chassébuurt een nieuwe werklocatie heeft op het August van Allebéplein. Wethouder Boes (welzijn, integratie): 'Het is de kunst om jongeren uit te nodigen hun vitaliteit te gebruiken om iets op te bouwen in plaats van af te breken. Daar hebben ze moed voor nodig. Aanmoedigen is één van de functies van een stadsdeel als De Baarsjes.'

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398; foto en muziek op aanvraag beschikbaar; (vrij van rechten)

90.000 euro voor bomen en geveltuintjes

Het Dagelijks Bestuur wil 45.000 euro toevoegen aan het Groenfonds en doet een verdelingsvoorstel voor dit fonds voor de jaren 2005 en 2006, bestemd voor bomen en tuintjes. Een groot deel van de bomen in De Baarsjes is vijftig tot zestig jaar oud. Vooral de populieren moeten vervangen worden. Ook krijgen veel bomen een verlengde levensduur door de grondverbetering, bemesting, vergroting boomrondjes en bescherming tegen stambeschadiging. Verder wordt de knoflookproef tegen luizen in de linden uitgebreid met het bestrijden van de mineermot in de kastanjebomen. En er is 10.000 euro voor de kwaliteit van de openbare voortuintjes die voor een groot deel onderhouden worden door bewoners. De stadsdeelraad besluit op 25 januari.

Informatie: Manuel Monkau, 020-5892728, 06-22555547

Verkoop voormalige garage Groeneveld aan Ymere

De Baarsjes verkoopt de voormalige garage Groeneveld aan de Baarsjesweg aan woningbedrijf Ymere. De nieuwe eigenaar renoveert het pand ingrijpend en brengt de buitenkant in orginele staat terug. Ymere is van plan woonwerkwoningen voor kunstenaars en atelierruimte op de begane grond te realiseren. In combinatie met andere panden aan de Baarsjesweg en Witte de Withstraat, zal dit de culturele trekkerslocatie van de Chassebuurt worden.

Het stadsdeel werd in 2003 eigenaar om het stadsdeel te ontlasten van de verkeersaantrekkende werking van de garage. De grond onder en voor de panden is gesaneerd in 2000. Nu is er nieuwe verontreiniging geconstateerd in de openbare weg en wordt onderzocht hoe groot deze verontreiniging is en wie die heeft veroorzaakt.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Uitnodiging

Gala met zeven jonge kickboksers uit De Baarsjes

Stadsdeel De Baarsjes organiseert op zaterdag 18 december 18-24 uur een kickboksgala in de Jan van Galenhal, Jan van Galenstraat 242. Henk Boes (stadsdeelwethouder sport) en John Blankenstein (voormalig voetbalscheidsrechter) geven om 18.00 uur het startsein. Het ministerie van VWS en stadsdeel de Baarsjes financieren het gala, dat bestaat uit 17 partijen die in één ring worden gehouden. In totaal doen zeven jongeren uit De Baarsjes mee. In De Baarsjes hebben jongeren de afgelopen periode kickboks-les gekregen van voormalig wereldkampioen Nourdin El Otmani.

Organisatie: De Combinatie (organisatie voor jongerenwerk in De Baarsjes), Sportbuurtwerk De Baarsjes en sportschool "El Otmani Gym", in het kader van het Europees jaar Opvoeding door Sport. De jongeren doen mee aan de voorbereidingen en uitvoering. Met medewerking van "Streetdance"groepen uit De Baarsjes. Toegang 10 euro.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Schoolvervoer: stadsdeel volgt advies bezwaarcommissie

De Baarsjes heeft zijn besluit teruggedraaid dat een gehandicapte jongen alleen onder begeleiding gebruik mag maken van het busje dat hem naar de J.C. Ammanschool brengt in Overtoomse Veld. De jongen zou overlast hebben veroorzaakt in het busje. Het stadsdeel draait het besluit terug op advies van de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie, die bovendien adviseert om te onderzoeken of deze leerling in aanmerking moet komen voor individueel vervoer. De Baarsjes besteedt jaarlijks 230.000 euro aan vervoer van leerlingen die wegens een handicap of wegens ernstige gedragsproblemen speciaal onderwijs krijgen. Op dit moment krijgen 95 leerlingen vergoeding voor vervoer per busje en krijgen 62 leerlingen een scholierenkaart voor het openbaar vervoer.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Agenda


* 9 december 17-19 uur, Kerstborrel Orteliusbuurt, Columbusplein 253 (clubhuis van speeltuin Jacob Maris)
* tot 8 januari, stadhuis, eerste etage expositie 'parels van de stad', o.a. De Hallen in Oud-West, de NDSM-werf in Noord en het Olympisch gebied in Oud-Zuid.
* 12 december, 21.00 uur AT5 'I Amsterdam', in discussieprogramma De Publieke Arena met o.a. wethouder Frits Huffnagel
* 12 december, 17 uur in galerie WitterdanWit lezing/presentatie/boekenmarkt fotoboeken. Hans Rey (boekhandel Fotografia) houdt de lezing en presenteert de verzameling eindexamenboeken van verschillende foto/ kunstacademies . Op de boekenmarkt bieden fotografen boeken aan uit eigen collectie tegen gereduceerde prijzen. Adres: Witte de Withstraat 105.
* 13 december, 20.15 uur, De Rode Hoed, 'Verandert positie EU met Turkije erbij?' Haci Karacaer (Milli Görüs), Helmut Hetzel (Die Welt) en Pieter Kottman (NRC Handelsblad), Rob de Wijk (Clingendael) en Dirk Jan van Baar (HP/De Tijd). Toegang 8,00 en 7,00 euro, reserveren via (020) 638 56 06 en receptie@rodehoed.nl; Informatie: www.rodehoed.nl
* 15 december, 17.30-19.30 inspraakbijeenkomst over het ontwerp voor de openbare ruimte rond SportPlaza Mercator in het stadsdeelkantoor
* 17 december 20 uur, Carels 2 (De Pijp) Weten moslim ouders wie hun zonen zijn? Politiek Café in Carels 2, Saenredamstraat 32.Forum met Nahed Selim, Freed Salm, Findik Demir en H. Meertens. Organisatie PvdA, melings@hetnet.nl,06-41504851
* 18 december 18-24 uur Kickboksgala in de Jan van Galenhal, met o.a. zeven jongeren uit De Baarsjes
* 18 en 19 december, 14 - 20 uur Kunst Kerstmarkt in Het VoorBeeld (Postjesweg 1) De kunstenaars vertrekken in januari 2005 uit het VoorBeeld en verkopen de spullen die ze niet mee kunnen nemen. Zij verkopen ook kunstwerken. Verder vele workshops zoals tango, salsa, kapoeira, reiki en yoga.
* 18 en 19 december, 14-20 uur Galerieroute Witte Ruijter De galeries in de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruijterweg zijn dit weekend alle open. Op beide dagen een kunstwandeling langs de route 17-18 uur vanaf Art & Nature (Admiraal de Ruijterweg 9) naar het VoorBeeld. Info: 06-28787909
* 22 december bijeenkomst 'zoeken naar evenwicht'. Organisatie: Anahda&Toekomst
* 24 december cd-presentatie met kerstclip, jongens van La Rainbow, aldaar.
* 5 januari 17-19.30 uur in de Spiegelzaal van Nieuw Vredenburgh de Nieuwjaarsreceptie. Tijdens de receptie wordt bekend gemaakt wie de Ymere-Baarsjesbeurs heeft gewonnen
* 14 januari wethouder Ahmed Aboutaleb bezoekt De Baarsjes (huis van de taal en voorschool)
* 19 januari 19.30 uur, De Tagerijn 'De kunst van het opvoeden in een multi-culturele samenleving'. Organisatie: Kantara.
* 27 januari 13-18 uur symposium 'Broedplaats of Brandhaard', voormalige Edelsmedenschool, Postjesweg 1. Organisatie: stadsdeel De Baarsjes en stichting Voor-Beeld.
* 16 februari thema-avond 'Ken uw buur(t)'.Waarschijnlijk ligt het accent op de van Speykstraat. Organisatie: Kantara

Nadere informatie: Joke Padmos, 06-20541756 , j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl