Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Antwoorden kamervragen over brief Nma

De Minister van Economische Zaken, mr. L.J. Brinkhorst heeft deze vragen als volgt beantwoord.

In antwoord op vragen van het lid Aptroot betreffende het niet versturen van een brief aan de Tweede Kamer kan ik u het volgende mededelen:


1. Kent u het artikel Kabelaar mag KPN toegang tot net weigeren?

Ja.


2. Hoe beoordeelt u het feit dat u de in het artikel aangehaalde brief van de Directeur-Generaal van de NMA niet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd?

Bijgevoegd treft u de bedoelde brief aan. De brief van de DG NMa is geschreven vanuit de optiek van de Mededingingswet en laat onverlet dat de OPTA vanuit de optiek van de Telecommunicatiewet onderzoekt of er redenen zijn voor ex ante maatregelen, die een transparant toegangsregime mogelijk maken. De brief van de NMa, die overigens al sinds augustus op de website van NMa staat, reageert niet op een feitelijk toegangsverzoek van KPN en heeft daarmee een toelichtend karakter op de toepassing van de Mededingingswetgeving in het algemeen. Ik wijs er in dit verband op dat de NMa haar conclusie over de essential facility doctrine niet trekt op grond van onderzoek naar een concreet vermoeden van misbruik. De NMa acht het a prima vistaniet aannemelijk, dat misbruik aan de orde zou zijn. Ook wijs ik er op dat
- zoals ook OPTA in de hierna bedoelde notitie aangeeft - het beoordelingskader met betrekking tot het opleggen van een eventuele toegangsverplichting op grond van de Mededingingswet een ander kader is dan dat van het college op grond van de Telecommunicatiewet.


3. Heeft u de betreffende brief bewust niet naar de Tweede Kamer gestuurd?

Nee, ik heb deze brief niet bewust niet gestuurd. Overigens staat de bewuste brief van NMa al sinds 30 augustus 2004 op de website van de NMa, en was dus openbaar.


4. Kunt u aangeven op welke wijze u nu denkt de concurrentie op de kabel te gaan bevorderen?

Zoals ik hierboven heb aangegeven heb ik een brief van de OPTA ontvangen inzake de omroepmarkt. Deze brief heb ik - zoals ik u heb toegezegd (Tweede Kamer, vergaderjaar 2004-2005, Kamerstuk 27088, nr. 41) - aan u aangeboden (Aanbieding brief OPTA betreffende Stand van zaken en ontwikkelingen op de omroepmarktenkenmerk TP/OT 4078928). Met de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heb ik besproken dat wij de Tweede Kamer op korte termijn onze reactie zullen sturen over de inhoud van deze brief van OPTA.

Het college werkt momenteel aan een marktanalyse van de omroepmarkt op basis van de Europese regelgeving, zoals deze sinds mei 2004 vastgelegd is in de nieuwe Telecommunicatiewet. In deze marktanalyse zal - in meer detail dan in hierboven bedoelde brief van OPTA - worden ingegaan op de stand van zaken in de omroepsector, en op de te verwachten ontwikkelingen, worden ingegaan. Deze marktanalyse zal volgens het college in de vorm van conceptbesluiten in maart 2005 openbaar worden.

Zodra de resultaten van die marktanalyse beschikbaar zijn kunnen door het college uitspraken worden gedaan over de wijze en mate waarop de besluiten die het college op grond van de Telecommunicatiewet neemt in moeten grijpen op de ontwikkelingen in de sector.

Verder kan ik u berichten dat KPN OPTA heeft verzocht uitspraak te doen in één of meer geschillen met kabelaars.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: mevr. J. Thompson-Sepmeijer, persvoorlichter, telefoon (070) 379 6174, e-mail: C.J.Thompson-Sepmeijer@minez.nl

10 dec 04 13:16