Lijst Pim Fortuyn


LPF eist uitleg over verspild ontwikkelingsgeld India

10/12/2004 - De Lijst Pim Fortuyn-fractie stelt Kamervragen over de besteding van bijna honderd miljoen euro ontwikkelingsgeld in India. Sinds 1986 heeft Nederland vele tientallen miljoenen gestoken in waterzuiveringsprojecten in de stad Kanpur, de meest vervuilde stad van India. Het resultaat van die jarenlange investeringen: onbruikbare, in verval geraakte gebouwen.

De projectwerkzaamheden werden in april 2004 overgedragen aan de Indiase overheden, maar worden, naar nu blijkt, door hen niet verder opgepakt. India heeft inmiddels aangekondigd ontwikkelingssamenwerking met Nederland vanaf volgend jaar niet meer op prijs te stellen, omdat het zichzelf niet langer als ontwikkelingsland beschouwt.

De LPF wil van de minister van Ontwikkelingssamenwerking weten of de consultants die zorg dragen voor de projectevaluatie nog tot eind 2006 zullen worden doorbetaald, terwijl alle activiteiten zijn stilgelegd. Het hoofd van de afdeling Ontwikkelingssamenwerking aan de ambassade in New Delhi, Hans Knijnenburg, heeft het project in Kampur -destijds het grootste dat ooit goedgekeurd werd- nooit bezocht. De voortgangsrapportages bieden volgens hem al enige jaren nauwelijks informatie, omdat het project gewoon niet zo goed loopt, aldus Knijnenburg.

Mat Herben: Dit toont eens te meer aan dat het hard nodig is dat er onderzoek wordt gedaan naar de effectiviteit van ontwikkelingshulp, iets waarvoor de Lijst Pim Fortuyn al geruime tijd pleit.

Herben stelt de vragen naar aanleiding van het radioprogramma De Ochtenden, dat naar eigen zeggen een schokkende reportage over de ontwikkelingshulp aan India ten gehore bracht.


-----------

---

Vragen van het lid Herben aan de minister van
Ontwikkelingssamenwerking :

1. Bent u op de hoogte van de reportage over de verspilling van Nederlandse Ontwikkelingsgelden in India? .


2. Wat was het doel van het project in Kanpur? Bent u van mening dat aan deze doelstelling is voldaan?


3. Hoeveel geld is er door de Nederlandse regering besteed aan waterzuiveringsprojecten in India sinds 1986? Bent u van mening dat deze gelden doelmatig en efficiënt zijn besteed?


4. Is het gebruikelijk dat een hoofd van de afdeling Ontwikkelingssamenwerking van een Nederlandse ambassade, een project van een dergelijke omvang niet bezoekt?


5. Deelt u de mening van het hoofd van de afdeling ontwikkelingssamenwerking van de Nederlandse ambassade te New Delhi dat er in de periodieke rapportage van de consultants nu al een paar jaar lang niet zo veel meer in staat, omdat het gewoon niet goed loopt? Zo neen, hoe beoordeelt u deze rapportages? Is het waar dat deze consultants worden doorbetaald tot september 2006?