Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 313 SJT
Datum: 10 december 2004

Notitie brengt geursituatie Sonac in beeld

De provincie Fryslân heeft een notitie opgesteld waarin de actuele geursituatie bij destructiebedrijf Sonac in beeld is gebracht. Aanleiding voor de notitie zijn de vragen over de geursituatie bij het bedrijf. De notitie gaat in op verschillende aspecten die met de geuroverlast en het bedrijf te maken hebben, waaronder de geurmetingen, het Telefonisch Leefbaarheidonderzoek, de vergunningaanvraag en werktijden. Daarmee wordt een compleet en integraal beeld geschetst van het "dossier geur". Met de notitie wordt informatie aangereikt die bruikbaar is om de vraagstukken in dit complexe dossier te begrijpen.

Zoals bekend verspreidt de geur die bij het bedrijfsproces van Sonac vrijkomt zich over de omliggende woongebieden, wat regelmatig zorgt voor een hinderlijke geuroverlast. Dat leidt niet alleen tot klachten van omwonenden, maar ook tot aandacht van media en bestuurders. Over de geuroverlast zijn afspraken gemaakt met het bedrijf. Deze afspraken zijn vastgelegd in de vergunning die door de provincie (op basis van de Wet Milieubeheer) aan het bedrijf is verstrekt. Ondanks de bij tijd en wijle forse geuroverlast is pas in september 2003 voor de eerste maal een overtreding van de vergunde geurnorm vastgesteld. Daarop is door de provincie een handhavingstraject ingezet om de overtreding te laten beëindigen. Om de vinger aan de pols te houden zijn, aansluitend op het handhavingstraject, na september 2003 nog zes extra geurmetingen verricht. Sonac heeft in deze periode diverse maatregelen genomen en investeringen gepleegd die de geur uiteindelijk hebben gereduceerd.

De intensieve provinciale inzet op het terugdringen van de geuroverlast heeft resultaten opgeleverd. De geuremissie is fors gereduceerd zo laten metingen en reacties van omwonenden zien. Niettemin blijft de mogelijkheid van geuroverlast bestaan, en daarmee ook de klachten en aandacht voor het bedrijf. Om die reden is deze notitie opgesteld waarmee betrokkenen en belanghebbenden inzicht krijgen in wat er in het "dossier geur" speelt.

De provincie heeft het afgelopen jaar niet alleen ingezet op het terugdringen van de geuremissie, ook de "reguliere" zaken die met Sonac te maken hebben zijn doorgegaan. De belangrijkste daarvan is de aanvraag tot een revisievergunning Wet Milieubeheer. Ook dat is een intensief traject waarbij het bedrijf verwacht binnenkort een definitieve aanvraag in te kunnen dienen. De provincie stelt conform de Nederlandse Emissierichtlijnen voor Lucht in dat kader het "acceptabel geurhinderniveau" vast voor de lokale situatie.

De notitie is op aanvraag beschikbaar.


---- --