Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 307/LM
Datum: 8 december 2004

Stroom uit mest: provincie steunt initiatieven voor mestvergisting

Op initiatief van de provincie start er een onderzoek naar het mogelijke rendement van mestvergisting. Met het onderzoek wil de provincie in kaart brengen welke initiatieven er zijn en wat ze aan rendement gaan opleveren. Ook het signaleren van problemen die agrariërs hebben om tot een installatie te komen is in het onderzoek een belangrijk aspect. Gedeputeerde Staten stellen hiervoor een subsidie van E 11.5000 beschikbaar. Het onderzoek wordt in opdracht van de provincie uitgevoerd door de Animal Sciences Group Wageningen in samenwerking met het Friese adviesbureau E-Kwadraat uit Berlicum.

Mestvergisting met aanvullend organisch materiaal is economisch rendabel en levert duurzaam geproduceerde energie. Het geproduceerde gas wordt omgezet in elektriciteit voor gebruik op het bedrijf en levering aan het net. De vrijgekomen warmte kan eveneens benut worden. Naast het economische en milieurendement voorziet de provincie positieve effecten voor de plattelandsontwikkeling. Fryslân telt momenteel op het terrein van mestvergisting zo'n zestig initiatieven van boeren. Er zijn nu tien vergunningen verleend voor het bouwen van mestvergistingsinstallaties. Deze worden begin 2005 gebouwd.

Voor gemeenteambtenaren is op 2 december een studiedag vergunningverlening georganiseerd bij het demonstratie- en onderzoeksbedrijf Nij Bosma Zathe in Goutum. Hier is al een mestvergister in werking. Op de studiedag is aandacht besteed aan de voorwaarden waaronder boeren een vergunning kunnen krijgen voor mestvergisting en werd de problematiek rondom vergunningverlening, milieu en ruimtelijke ordening in relatie tot het vergisten van mest met co-producten verhelderd. Agrariërs vergisten mest bijna altijd aanvullend met ander organisch afval. In dat geval is het economisch rendabel.


---- --