Persbericht

Beek Auto Racing 'vindt' ex-Eddy Joosen BMW 530i raceauto

Den Haag, 10 december 2004. Beek Auto Racing heeft een unieke raceauto gevonden. Het betreft de fabrieks-BMW 530i waarmee de Belgische racelegende Eddy Joosen in 1980 en 1981 als tweede eindigde in de 24 uren van Spa-Francorchamps. Beek Auto Racing gaat de auto geheel in originele staat brengen. De autosportspecialist zoekt vervolgens een nieuwe eigenaar die de BMW gaat gebruiken waarvoor deze gebouwd is!

Klaas van Vuure, mede-eigenaar van Beek Auto Racing, vond de BMW 530i via een Belgische kennis. "Ik ben heel blij met deze auto", vertelt hij enthousiast. "Het is een unieke vondst. De BMW is een fabrieksauto, geprepareerd door het in autosportkringen bekende Juma Racing. Eddy Joosen was destijds de Michael Schumacher van Spa-Francorchamps. In de periode 1977-1982 won hij de 24-uursklassieker twee keer, hij eindigde viermaal als tweede. In 1980 en 1981 greep hij met deze BMW, in de kleuren van Bastos, twee keer net naast de hoofdprijs." De BMW 530i verkeert volgens Van Vuure in een verrassend goede staat. "De carrosserie is op enkele deukjes na helemaal goed. De rollbar is van aluminium, die wordt vervangen door een exemplaar van staal. We gaan de motor reviseren, waarbij we de Weber carburateurs die er nu opzitten vervangen door de originele benzine-injectie. De rest van het mechaniek wordt uiteraard ook grondig gerestaureerd." Beek Auto Racing restaureert de toerwagen geheel volgens de destijds geldende voorschriften, zodat de nieuwe eigenaar ermee kan racen in de klasse Youngtimers of, op termijn, in een historisch FIA-kampioenschap. De nieuwe bezitter mag bepalen of de BMW 530i weer in de bekende Bastos-uitmonstering op de circuits zal terugkeren of in een andere kleurencombinatie.

Het restauratieproject van de ex-Eddy Joosen Bastos BMW 530i is de opvolger van de restauratie van de fabrieks-Opel Commodore, waarmee Fred Frankenhout in 1975 twee races won in het Europees toerwagenkampioenschap. Fred Frankenhout bestuurt de geheel in originele staat gebrachte Opel nu zelf in de klasse Youngtimers.

Beek Auto Racing is gespecialiseerd in aanpassingen van het onderstel, de motor en het motormanagement van sportieve auto's. Beek Auto Racing ontwikkelt, bouwt en onderhoudt ook met succes (semi-)historische en moderne raceauto's. Beek Auto Racing op internet: www.beekautoracing.nl. Voor nadere informatie: tel. 070-3206579 of e-mail info@beekautoracing.nl.


---
Voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Klaas van Vuure, tel. (070) 3206579 of (06) 2062 9473.

---- --