Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaanderen in de mondiale strijd tegen HIV/AIDS (09/12/04)

Vlaanderen zal de komende jaren haar financiële bijdragen in de strijd tegen AIDS aanzienlijk opdrijven. Dat kondigt Vlaams minister voor Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois aan naar aanleiding van zijn ontmoeting met Peter Piot, hoofd van UNAIDS (Joint United Nations Programme on HIV/AIDS).

Bourgeois heeft de Vlaamse regering voorgesteld om 815.000 euro vrij te maken voor een UNAIDS-project in Mozambique.

In zijn beleidsnota benadrukt Bourgeois de strijd tegen HIV/AIDS als een prioriteit. De geografische focus van het Vlaamse beleid inzake ontwikkelingssamenwerking ligt op zuidelijk Afrika, waar naar schatting 25 miljoen mensen besmet zijn met het virus. Kinderen, jongeren en vrouwen, de grootste risicogroepen wat betreft HIV-besmetting, vormen de prioritaire doelgroep van het ontwikkelingsbeleid van de komende jaren.

Vlaanderen stelt een voorbeeld voor andere wetgevende regios door haar bijdragen in de strijd tegen aids, vertelde Piot. Burgers staan veel dichter bij het beleid en voelen zich meer betrokken bij de problematiek. In navolging van Vlaanderen, willen andere Europese regios meer en meer ook hun financieel steentje bijdragen.

Sinds 2000 besteedde Vlaanderen in totaal al meer dan 13 miljoen euro aan aids-projecten hoofdzakelijk in zuidelijk Afrika. Het gros van de financiële steun gebeurt bilateraal: geselecteerde projecten in Zuid-Afrika en Mozambique, en ook enkele in Oost-Europa, kregen éénmalige subsidies toegekend. Daarnaast doet Vlaanderen vrijwillige bijdragen aan IAO (Internationale ArbeidsOrganisatie) en UNESCO voor aidsprojecten. Ook UNAIDS ontving voor zijn strijd tegen het virus al
1.700.000 euro van de Vlaamse overheid. Daar komt waarschijnlijk binnenkort nog 815.000 euro aan Vlaamse subsidies bij voor het UNAIDS-project in Mozambique.

Met een besmettingsgraad van 13,6% onder de volwassen bevolking, is Mozambique één van de sterkst getroffen landen. In 2004 vormen vrouwen 58 % van de geschatte 1,4 miljoen HIV-positieve Mozambikanen. Een recent UNAIDS-rapport wees reeds op de onrustwekkend snelle vervrouwelijking van het aids-virus. Belangrijke verklarende factoren hierbij zijn de lagere sociale positie van en het geweld tegen vrouwen.

UNAIDS wil zich in Mozambique dan ook vooral richten op de vrouwelijke slachtoffers van besmetting. In samenwerking met de Mozambikaanse overheid, zal UNAIDS een Nationaal Actieplan inzake Vrouwen en AIDS uitwerken met daarin strategieën voor de beperking van de kwetsbaarheid van vrouwen en meisjes ten aanzien van de aids-epidemie. Op basis van een evolutie-analyse van het virus worden vervolgens actief preventiecampagnes opgezet.

Auteur:
Vlaams minister voor Ontwikkelingssamenwerking
Geert Bourgeois

Meer informatie:
Telefoon: 02 5527000
Fax: 02 5527001