Ingezonden persbericht


Leidschendam, 10 december 2004

Milieudefensie misleidt wederom consument

Enige dagen geleden maakte Milieudefensie bekend dat er weer een groenten- en fruitproduct is 'gevonden' dat een teveel aan residuen van bestrijdingsmiddelen zou bevatten. Dit keer zijn de druiven bij Super de Boer aan de beurt.

In een reactie constateerde de Voedsel en Waren Autoriteit gisteren op haar website ondubbelzinnig dat 'de druiven in de Nederlandse supermarkten voldoen aan de wettelijke eisen'. Over de druiven van Super de Boer merkt de Voedsel en Waren Autoriteit op: 'Alle gevonden gehalten blijven onder grenzen waarbij een gezondheidsrisico zou kunnen ontstaan'. Dit betekent dus dat er absoluut geen sprake is van een gezondheidsrisico.

Zoals al eerder vastgesteld door de Voedsel en Waren Autoriteit en ook door het Voedingscentrum jaagt Milieudefensie de Nederlandse consument met haar 'gif'-campagne ten onrechte angst aan en maakt zij zich schuldig aan misleiding. Milieudefensie maakt misbruik van het gebrek aan harmonisatie in Europa op het gebied van middelengebruik en gehanteerde normen. Het valt dan ook te hopen dat de Europese Unie snel tot harmonisatie van de regelgeving komt. De verwarring voor de consument zal dan zijn weggenomen.

De Vereniging Milieudefensie spreekt voortdurend over overschrijdingen van het Maximum Residu Level (MRL) en brengt dit in verband met de volksgezondheid. De MRL-norm heeft echter niets met voedselveiligheid te maken. Het is een landbouwnorm. De voedselveiligheid komt pas in het geding als de zogeheten 'Acute Reference Dose' wordt overschreden. Deze norm is vele malen strenger dan de MRL.

De Nederlandse supermarkten en hun groenten- en fruitleveranciers voeren intensieve controles uit om de veiligheid van de aangeboden producten te waarborgen. Als er een product wordt aangetroffen waarbij er sprake is van normoverschrijding of middelenmisbruik wordt er direct ingegrepen. De betreffende producent wordt dan van levering uitgesloten.

De consumptie van groenten en fruit ligt in Nederland te laag en moet worden opgevoerd. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid zegt hierover: 'Mijn beleid is er dan ook op gericht de consumptie van groenten en fruit waar mogelijk te stimuleren. Acties van maatschappelijke organisaties die het tegendeel bewerkstelligen acht ik op zich dan ook ongewenst'. Wij sluiten ons bij dit standpunt aan en veroordelen de misleidende campagne van de Vereniging Milieudefensie.

10 december 2004

Centraal Bureau Levensmiddelenhandel

mede namens:
Dutch Produce Association
Frugi Venta Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marc Jansen van het CBL 070-3376200/06-51064496.

Met vriendelijke groet,
Jacques Stuart
medewerker Public Affairs

070-3376200

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten in Nederland.