Partij voor de Dieren


PvdD roept samen met 200 dierenbeschermingsorganisaties de EU op een einde te maken aan de import van in het wild gevangen vogels 10-12-2004

10 december 2004- Een oplopend gevaar voor besmettelijke ziekten en groeiende zorgen voor het voortbestaan van soorten hebben meer dan 200 organisaties er toe gebracht de Europese Unie op te roepen tot een permanent verbod op de import van in het wild gevangen vogels. De European Union Wild Bird Declaration, getekend door milieu, dierenwelzijn en veterinaire organisaties uit de gehele de wereld is aangeboden aan de lidstaten, EU commissarissen en de leden van het Europese Parlement.

De onderschrijvers van de verklaring dringen er bij de EU op aan, het huidige moratorium op de import van wilde vogels uit Azië uit te breiden en over te gaan tot een permanent verbod op alle commerciële importen van in het wild gevangen vogels.

Het moratorium loopt aanstaande woensdag af. Volgens de onderschrijvers - waaronder RSPCA, Defenders of Wildlife, Greenpeace, American Bird Conservancy, en de World Parrot Trust - vormt de continuering van de handel een bedreiging voor Europeanen door een mogelijke uitbraak van besmettelijke ziektes zoals de Aziatische vogelgriep, waaraan in 2004 al 32 mensen stierven.

Deze handel onderwerpt ook miljoenen vogels aan een inhumane behandeling, is een bedreiging voor natuurbeschermingsprojecten en bedreigt veel soorten met uitsterven. Vanwege deze gevolgen hebben veel landen besloten te stoppen met de import van vogels, waardoor de EU inmiddels de grootste afnemer in deze handel is geworden.

Europa neemt meer dan 80% van de handel van in het wild gevangen vogels voor zijn rekening en importeert zo'n miljoen wilde vogels per jaar voor de huisdierenmarkt. Zoals in de verklaring te lezen valt worden de meeste van deze vogelsoorten met succes in gevangenschap gekweekt waardoor deze importen overbodig zijn.

De dreiging die deze handel voor Europa vormt werd eens temeer duidelijk toen in oktober wilde arenden vanuit Thailand werden binnengebracht in Brussel. Bij een test bleken zij besmet met het H5N1 vogelgriep virus. Volksgezondheid experts van de Europese Unie en de Verenigde Naties kennen dit virus als een van de dodelijkste waarbij 70% van de besmettingen eindigt met de dood. De wereld gezondheidsorganisatie laat weten bezorgt te zijn over de verspreiding van H5N1 dat zou kunnen lieden tot een uitbraak van een grieppandemie zoals de Spaanse griep die in de jaren 1918-1919 ongeveer 40 tot 50 miljoen doden tot gevolg had. De aanwezigheid van deze vogels in het vliegtuig heeft in potentie honderden mensen blootgesteld aan deze dodelijke ziekte.

"De import van wilde vogels is een duidelijke en constante bedreiging voor de Europese pluimvee sector met grote en dure uitbraken van besmettelijke ziektes" zegt Dr. Jamie Gilardi directeur van de World Parrot Trust. Begin dit jaar getestte papegaaien uit Pakistan bleken positief voor Exotic Newcastle Disease in Italië, maar het Europese waarschuwingssysteem faalde en de pluimvee-industrie was te laat met passende maatregelen.

Steeds weer opduikende besmettelijke zieken zoals vogelgriep en Newcastle disease kosten de belastingbetalers honderden miljoenen euro's. "We kunnen niet langer deze kosten en risico's voor de volksgezondheid negeren" gaat Gilardi verder, "het stoppen van de import is een simpele en effectieve methode toekomstige uitbraken te voorkomen."

De verklaring gaat ook in op de gevolgen die deze handel heeft op de vogels zelf en wijst er op dat hoewel wij zorgvuldig onze eigen wilde vogels in Europa met wetgeving beschermen, er maar weinig mensen zijn die zich realiseren dat we wel doorgaan met het afnemen van miljoenen wilde vogels, zoals papgaaien en zangvogels uit Azië, Afrika en Latijns Amerika. Door ziektes en onvoldoende zorg gaan er voor elke vogel die wordt verkocht in een Europese dierenwinkel ergens anders drie vogels dood. De praktijk van deze handel is ook openlijk wreed en overtreed bestaande dierenwelzijnwetten in de meeste, zo niet alle EU Lidstaten. "Als 's werelds grootste afnemer van wilde vogels moet de EU ook verantwoording dragen voor welzijn en soortbehoud kwesties die het gevolg zijn van deze handel" zegt David Bowles, hoofd externe aangelegenheden van de RSPCA.

"Gebrekkige zorg tijdens het vangen en alle stadia voor de uiteindelijke import betekend dat deze importen niet alleen funest zijn voor de vogels zelf maar ook voor het behoud van soorten. De huidige EU regelgeving blijkt niet afdoende om onverzadigbare handel te controleren en bedreigd het voortbestaan van vele soorten.

"Een op de acht vogelsoorten is bedreigd met uitsterven en de handel is een aanzienlijke bedreiging voor veel van deze soorten, Zegt Carroll Muffett, Senior Director International Conservation van Defenders of Wildlife. "Internationale beschermingmaatregelen voor papegaaien kunnen de vraag naar deze vogels simpelweg niet bijbenen."

De verklaring roept de Europese Commissie op om simpele, duidelijke en makkelijk te handhaven wetgeving in te voeren die haar op een lijn brengt met andere ontwikkelde naties, waaronder de Verenigde Staten.

Zoals Michael J. Parr, Vice President for Program Development van American Bird Conservancy duidelijk maakt, "De Wild Bird Conservation Act van de VS wordt in kringen van natuurbehoud, wetgevers en vogelkwekers erkend als een de meest effectieve natuurbeschermingswet ooit aangenomen in de Verenigde Staten. Het Soortgelijk effect van dergelijke maatregelen elders in de wereld is opvallend. We zien een flinke terugval in het voorkomen van besmettelijke ziekten, Legale en Illegale import, pluimvee productie stijgt en het stropen van wilde vogels stort in". Added Muffett, "Twaalf jaar geleden erkende de VS zijn verantwoordelijkheid in de markt en maakte effectief een einde aan de import van wilde vogels. Het is tijd dat de EU hetzelfde doet."

De volledige tekst van de verklaring en de complete lijst van ondertekenaars vindt u op:

http://www.worldparrottrust.org/trade/eudeceng.htm