Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering organiseert op zondag 24 april haar Vlaanderendag 2005. De afdeling Communicatie en Ontvangst staat in voor de algemene coördinatie. Onder het motto 'Open Huis bij de Vlaamse overheid' worden ook bij deze vierde editie meer dan 100 locaties in Vlaanderen en Brussel opengesteld voor het grote publiek.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het personeelsstatuut goed van het Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT-Vlaanderen). Hiermee wordt het stambesluit van sommige openbare instellingen aangevuld met een aantal nadere bepalingen, veelal wegens van de specifieke organisatie en inrichting van de instelling.


* * *

Na advies van de Raad van State keurde de Vlaamse Regering medio juni definitief het besluit goed inzake de procedurele aspecten van de waarborgregeling voor kleine en middelgrote ondernemingen, het zogenaamde 'tweede Waarborgbesluit'. De inhoud van dit besluit stemt overeen met de nieuwe waarborgregeling, die de Vlaamse regering goedkeurde op 19 juli en 29 november 2002. De voorbije maanden is tijdens de verdere voorbereidingen voor de lancering van de nieuwe Waarborgregeling Investerings- kredieten duidelijk geworden dat de bepalingen van een aantal artikels van het tweede Waarborgbesluit onvoldoende aansluiten bij de praktijk. Daarom wordt de tekst van het Tweede Waarborgbesluit principieel aangepast. Dit wijzigingsbesluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de organisatie van Export Vlaanderen en de instellingsspecifieke regeling van de rechtspositie van het personeel. Het personeelsstatuut van Export Vlaanderen wordt met deze beslissing ook van toepassing op de personeelsleden van de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel die naar het Vlaamse Gewest werden overgedragen.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN en van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Na advies van de Raad van State zet de Vlaamse Regering definitief het licht op groen voor een besluit dat de organisatie van het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen (VIZO) bepaalt en de instellingsspecifieke regeling van het personeelsstatuut.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Op 21 april van dit jaar werd in het Vlaams Parlement het decreet goedgekeurd 'tot uniformisering van de toezichts- , sanctie-, en strafbepalingen die zijn opgenomen in de regelgeving van de sociaalrechtelijke aangelegenheden, waarvoor de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest bevoegd zijn'. Dit decreet bepaalt de bevoegdheden van de sociaalrechtelijke inspecteurs van de afdeling Inspectie Werkgelegenheid van de administratie Werkgelegenheid. Bovendien geeft dit decreet aan de afdeling Inspectie Werkgelegenheid de mogelijkheid om administratieve geldboetes op te leggen. Dit decreet werd op 30 april door de Vlaamse Regering bekrachtigd en afgekondigd. Begin november keurde ze een uitvoeringsbesluit bij dit decreet principieel goed, dat een aantal specifieke bepalingen bevat met betrekking tot de legitimatiekaart van de sociaalrechtelijke inspecteurs en het stelsel van de administratieve geldboetes. Het uitvoeringsbesluit werd bij hoogdringendheid voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Die erkende het spoedeisende karakter van de aanvraag niet. Daarom wordt het besluit nu opnieuw voorgelegd aan de Raad van State met het verzoek om advies te geven binnen een termijn van dertig dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE en van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de geselecteerde onderzoeksprojecten in het kader van het Strategisch Arbeidsmarktonderzoek in Vlaanderen - Viona 2004.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering wijzigt een besluit in verband met subsidies aan de Vlaamse Liga tegen Kanker voor de coördinatie van het kankerregistratienetwerk en voor de verdere uitbouw ervan in samenwerking met het Antwerps en het Limburgs Kankerregister. De wijziging betreft de subsidiebedragen en de verdeling ervan onder de deelnemende organisaties.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Kris PEETERS:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering, onder voorbehoud van technisch nazicht, het besluit definitief goed m.b.t. de vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieu- effectrapportage.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering keurt de aanvraag tot intrekking van het verlof voorafgaand aan de pensionering van Robert Collin goed. Robert Collin is afdelingshoofd bij de administratie Algemene Administratieve Diensten Afdeling Boekhouding en Begroting. De intrekking van het verlof gebeurt op eigen verzoek.


* * *

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van het provisioneel krediet Lambermont voor de betaling van de wedden november 2004 en eindejaarstoeslagen 2004 van de gouverneurs, de arrondissementscommissarissen en de gewestelijke ontvangers.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering beslist, onder voorbehoud van technisch nazicht, om het tussenarrest van het Hof van Beroep in Brussel over een geschil tussen een aannemer en de Vlaamse overheid uit te voeren. Het arrest verplicht de Vlaamse overheid tot betaling van een provisionele vergoeding van 204.666 euro. De Vlaamse Regering beschouwt dit als een last uit het verleden, want daterend van vóór de regionalisering. Ze legt daarom 50% van het te betalen bedrag ten laste van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging.


* * *

De Vlaamse Regering keurt de lijst goed met onroerende en roerende goederen die in eigendom worden overgedragen aan het extern verzelfstandigd agentschap Waterwegen en Zeekanaal en aan het extern verzelfstandigd agentschap De Scheepvaart.


* * *

De Vlaamse Regering machtigt de nv Waterwegen en Zeekanaal om deel te nemen in de vzw Vlaams Instituut voor de Logistiek.


* * *

Na advies van de Raad van State keurde de Vlaamse Regering begin juni definitief het erkennings- en subsidiëringsbesluit goed van de Vlaamse opvangcentra voor vogels en wilde dieren. Enerzijds bepaalt het besluit de erkenningsvoorwaarden voor de opvangcentra, alsook de erkenningsprocedure, de verlenging en de intrekking van de erkenning en legt het een aantal bepalingen vast inzake vogelvangst, vervoer en vrijlating. Anderzijds voorziet het besluit subsidies voor de lonen en de werking van de centra en legt het de regels voor de subsidieaanvraag vast. De Vlaamse Regering wijzigt nu de termijn voor het indienen van subsidiedossiers zodat alle binnengekomen dossiers kunnen behandeld worden.


* * *

Om een juridische procedure voor het Europees Hof van Justitie en nog jaren rechtsonzekerheid te vermijden, besliste de Vlaamse Regering begin oktober principieel dat vanaf 1 januari 2005 de gratis distributie van groene stroom wordt stopgezet. Zo kan in het binnen- en buitenland geproduceerde groene stroom op dezelfde manier behandeld worden. Na advies van de VREG, de SERV en de MiNa-raad wordt dit besluit opnieuw principieel goedgekeurd. Het gaat nu voor advies naar de Raad van State.

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----


---