Vlaamse overheid

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van minister Dirk VAN MECHELEN, het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van het regionaalstedelijk gebied Kortrijk voorlopig vastgesteld. In dit plan geeft de regering aan waar in het stedelijk gebied de beste locaties liggen voor bijkomende woningen, bedrijven en groen. Tijdens een openbaar onderzoek dat twee maanden duurt, kan de burger zijn opmerkingen op dit plan kenbaar maken.

In uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) is de Vlaamse Regering dertien stedelijke gebieden aan het afbakenen. Dit gebeurt door de opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen die aangeven op welke locaties het stedelijk gebied zich de komende jaren kan ontwikkelen. Centraal staat hierbij een doordacht en evenwichtig aanbodbeleid, dat niet enkel rekening houdt met kwantiteit maar ook met kwaliteit. De vraag is dus niet alleen: hoeveel bijkomende woningen, bedrijventerreinen en groengebieden hebben we nodig, maar ook: welke zijn hier de meest geschikte locaties voor?

KORTRIJK: EEN STEDELIJK GEBIED

De ruimtelijke visie op de regio Kortrijk vertrekt vanuit twee vaststellingen. Eerste vaststelling: Kortrijk is een belangrijke schakel van de verstedelijkte as Waregem- Kortrijk-Menen. Deze as wordt verbonden door de E17 en biedt uitstekende kansen voor een verdere ontwikkeling van wonen en werken.
Tweede vaststelling: er is in de omgeving nog heel wat open ruimte. De verstedelijkte as wordt ten zuiden begrensd door grote aaneengesloten landbouwgebieden en ten noorden door het groene Schelde-Leie-interfluvium. Het is belangrijk dat deze open ruimte gebieden voldoende met elkaar in verbinding blijven.

Rond deze visie hebben de gemeenten Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Menen, Waregem, Wevelgem en Zwevegem, op initiatief van het Vlaamse Gewest, de handen in elkaar geslagen om tot een evenwichtige versterking van hun regio te komen.

Het ruimtelijk uitvoeringsplan voorziet onder meer in:
- 70 ha bijkomende regionale bedrijventerreinen, uitbreiding bij bestaande terreinen;

- de mogelijkheid tot bouwen van bijna 8.000 nieuwe woningen op korte termijn;

- de uitbreiding van de transportzone LAR (Lar-zuid);
- de uitbouw van het randstedelijk groengebied Bergelen;
- de versterking van kleinhandelsconcentraties Ringshopping, Pottelberg en N8;

- garanties voor ontwikkeling van lokale bedrijventerreinen en zonevreemde bedrijven op initiatief van de gemeenten;

- strategische woonprojecten: Haantjeshoek en Langwater;
- behoud van agrarische gebieden aan de rand van het stedelijk gebied.

RESULTAAT VAN EEN GRONDIG PLANNINGSPROCES

Het ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan is zeker niet op één dag getekend. Begin 1998 zijn de afdeling Ruimtelijke Planning van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap met WES en de intercommunale Leiedal en Cibe begonnen aan een grondige analyse van de potenties van Kortrijk. Dit gebeurde in nauw overleg met de provincie West-Vlaanderen, tal van administraties en belangengroepen en de gemeenten Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Wevelgem en Zwevegem. Later zijn ook Menen en Waregem bij het overleg betrokken.

Het resultaat was een actieprogramma dat eind 2001 kon worden voorgelegd aan minister Dirk Van Mechelen. Die gaf de opdracht het programma in een ruimtelijk uitvoeringsplan te gieten. Na nieuw overleg heeft dit geleid tot het ontwerp dat binnenkort aan een openbaar onderzoek wordt onderworpen.

Na het openbaar onderzoek zal de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening (VLACORO) de bezwaren bundelen en een advies richten aan de Vlaamse Regering. Na eventuele bijstellingen aan het plan kan dit door de Vlaamse Regering definitief vastgesteld worden.

VIA VISIE OP STEDELIJK GEBIED KOMEN TOT GESCHIKTE LOCATIES EN EEN

ACTIEPROGRAMMA

De stedelijke structuur wordt voor grootschalige en unieke stedelijke functies versterkt door deze functies te bundelen in de binnenstad en Hoog-Kortrijk. Beide stadsdelen worden complementair ontwikkeld. Het verzekeren van een vlotte bereikbaarheid vanuit de regio is een belangrijk uitgangspunt voor het bepalen van locaties voor dergelijke stedelijke functies. Zo worden bijkomende bedrijventerreinen gekoppeld aan bestaande gelegen aan infrastructuren van stedelijk niveau (voornamelijk de R8).

Het stedelijk gebied krijgt bijkomende mogelijkheden voor woningbouw. Daarbij wordt de bestaande structuur van de verzorgende kernen en Hoog-kortrijk versterkt.

Binnen de visie wordt de Leievallei, het Stadsbos, Bergelenput en Gavers als stedelijke groene ruimte gezien om zo de leefbaarheid in het stedelijk gebied te versterken. Rond Bergelenput werden er binnen dit afbakeningsproces reeds accenten gelegd. Voor de Leievallei wordt een afzonderlijk ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 552 67 00 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---