CDA

10-12-04
Bijdrage Aart Mosterd aan Algemeen Overleg over Wet Maatschappelijke Ondersteuning

De gemeenten hebben al heel wat taken op het terrein van wonen, zorg en welzijn. Samen met ondersteunende taken uit de huidige AWBZ kunnen de gemeenten een breed aanbod van diensten leveren aan mensen. Dit kan winst voor de burger opleveren door en betere afstemming op de vraag van de burger. Mensen moeten zich kunnen melden aan één loket, waar ze worden geholpen voor zowel de WMO als de AWBZ. Er is meer maatwerk mogelijk. Op gemeentelijk niveau is meer zicht op de sociale netwerken van mensen en op het maatschappelijke middenveld. De gemeente is bij uitstek het overheidsorgaan dat het best in staat is om op een creatieve manier dat maatschappelijke middenveld te stimuleren.

Het CDA ziet daarom kansen in de WMO. Ondersteuning dicht bij de mensen en aanvullend op wat mensen zelf kunnen. Mensen moeten in een positie gebracht worden dat zij hun eigen verantwoordelijkheid aankunnen.

Het is onjuist om net te doen of er met de WMO iets geheel nieuws naar de gemeenten komt. Immers gemeenten hebben reeds de verantwoordelijkheid voor zaken uit de welzijnswet en de Wet Voorzieningen Gehandicapten. Met de WMO vervallen de schotten daartussen en komen er taken uit de AWBZ bij. Toch wil de CDA fractie per 1 januari 2006 alleen de enkelvoudige huishoudelijke hulp uit de AWBZ naar de WMO overhevelen.

Wij willen een geleidelijke overheveling van de ondersteunende taken uit de AWBZ naar de WMO. en geen risicos voor mensen die op de WMO voorzieningen zijn aangewezen. Daarnaast wel pilots, experimenten die moeten uitwijzen hoe en of ook de andere ondersteunende taken, zoals de gehele huishoudelijke hulp, ondersteunende en activerende begeleiding naar de WMO kunnen worden overgeheveld. Het CDA wenst goede pilots zodat op basis daarvan duidelijke en verantwoorde beslissingen kunnen worden genomen.Zo dient vooraf nadrukkelijk bepaald te worden welke zaken in de pilots worden gemeten. Bij deze pilots moeten niet alleen voorlopers als gemeenten worden betrokken maar ook gemeenten die geen voorloper zijn."

De hele bijdrage van Aart Mosterd kunt u via Word-icoon hierboven downloaden.