Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Moleculaire diffractie: een kwantummechanisch fenomeen beschreven met klassieke mechanica

Persbericht Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek (LIC) Universiteit Leiden, 9 december 2004

Atomaire en moleculaire diffractie werd, in de jaren dertig van de vorige eeuw, experimenteel gebruikt om het golfkarakter van atomaire en moleculaire materie aan te tonen. Een team van Spaanse, Franse, Argentijnse en Nederlandse onderzoekers toonde onlangs aan dat dit kwantummechanische fenomeen goed beschreven kan worden met Newtoniaanse, biljartballen klassieke mechanica. Het onderzoek wordt beschreven in een artikel dat op 10 december verschijnt in Physical Review Letters.

figuur
Contact

De snelheid van een molecuul dat botst met een oppervlak kan ontbonden worden in een component parallel aan een oppervlak, en een component loodrecht erop. Moleculaire diffractie is het verschijnsel dat de snelheid van een molecuul parallel aan het periodiek oppervlak waarmee het botst, slechts kan veranderen met discrete hoeveelheden. In experimenten waarin een bundel van moleculen wordt gericht op een oppervlak resulteert dit in pieken in de angulaire distributie van de verstrooide moleculen. Het optreden van die pieken is een kwantumfenomeen. Echter, in hun recente onderzoek toonden de onderzoekers aan dat de intensiteit van die pieken goed kan worden voorspeld door de klassieke, dus niet gekwantiseerde snelheid parallel aan het oppervlak te binnen, dat wil zeggen: in discrete blokjes te verdelen.

In de gebruikte procedure wordt aan een gesimuleerde botsing die eindigt met een snelheid die bijna, maar niet helemaal gelijk is aan een kwantummechanisch toegestane waarde, toch de kwantummechanisch toegestane snelheid toegekend. Zoals het begeleidende figuur laat zien voor waterstofmoleculen die botsen met een nikkel-aluminiumoppervlak leidt deze simulatietechniek tot een goede beschrijving van experimenten. Soortgelijke overeenstemming werd gevonden met kwantummechanische berekeningen die werden verricht in Leiden aan botsingen van moleculair waterstof met een palladiumoppervlak.

Een soortgelijke aanpak is eerder met succes gebruikt om overdracht van energie aan de vibraties en rotaties van een molecuul te beschrijven, waarbij de vibratie- en rotatie-energie van een molecuul, op grond van de kwantummechanica, eveneens slechts kan veranderen met discrete hoeveelheden. De reden dat niet eerder is geprobeerd om voor moleculaire diffractie een zelfde aanpak te gebruiken is waarschijnlijk dat moleculaire diffractie altijd is opgevat als een kwantumfenomeen bij uitstek, dat experimenteel was gebruikt om het golfkarakter van moleculaire beweging aan te tonen. Echter, de oorsprong van de verandering van de snelheid van moleculen parallel aan het oppervlak is geheel klassiek: dit volgt simpelweg uit het feit dat een molecuul dat botst met een oppervlak in het algemeen een kracht voelt parallel aan dat oppervlak.

Artikel:
In-Plane and Out-of-Plane Diffraction of H2 from Metal Surfaces, D. Farias, C. Diaz, P. Riviere, H.F. Busnengo, P. Nieto, M.F. Somers*, G.J. Kroes*, A. Salin, and F. Martin, to appear in Physical Review Letters on December 10, 2004.

*Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek, Universiteit Leiden

Contact:
g.j.kroes@chem.leidenuniv.nl of afdeling wetenschapsvoorlichting Universiteit Leiden, 071-5273282/06-11351562 E-mail: wetenschap@ics.leidenuniv.nl

Figuur: Experimenteel gemeten angulaire distributies (getrokken lijnen) worden vergeleken met angulaire distributies berekend met klassieke mechanica (gestreepte lijnen). De zwarte curves zijn voor verstrooiing in het vlak van inval, de groene lijnen voor uit-het-vlak verstrooiing, van moleculair waterstof aan een
nikkel-aluminiumoppervlak.