Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 10-12-2004

Begroting 2005 van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DVVO-2542523

10 december 2004

Bijgaand zend ik u op uw verzoek de begroting 2005 van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

In het jaar 2005 zijn de kosten van het CIZ voor de uitvoerende indicatiestelling geraamd op EUR 159,8 miljoen. Daarnaast heeft het CIZ in 2005 3,2 miljoen nodig voor de uitvoering van het sociaal plan. Bij het indienen van de begroting heeft het CIZ aangegeven dat een neerwaartse bijstelling van de begroting er toe zal leiden dat het CIZ het principe van `mens volgt werk' niet kan hanteren. Loslaten van dat principe betekent dat het CIZ het met de vakbonden en de VNG overeengekomen sociaal plan niet kan uitvoeren. Ook zal een neerwaartse bijstelling er toe leiden dat de continuïteit van de indicatiestelling in gevaar komt en er wederom achterstanden bij de indicatiestelling ontstaan. Op dit punt deel ik de opvattingen van het CIZ.
Het amendement Vietsch vraagt om een bijstelling van EUR 12 miljoen. In de subsidievoorwaarden aan het CIZ zal ik conform genoemd amendement expliciet opnemen dat het CIZ voor de indicatiestelling AWBZ indicatiecriteria dient te ontwikkelen die onder verantwoordelijkheid van mijn ministerie zullen worden vastgesteld. Op deze manier meen ik te handelen conform de strekking van het amendement Vietsch. Ook bij de begrotingsbehandeling heb ik aangegeven een bijstelling van de begroting van het CIZ niet nodig te vinden om tot een zuivere verantwoordelijkheidsverdeling te komen met betrekking tot het vast stellen van indicatiecriteria.

Vanaf 2005 werkt het CIZ aan een meer doelmatige organisatie van de indicatiestelling. Maatregelen als vereenvoudiging, verbetering van de efficiency, standaardisering en mandatering moeten er in ieder geval toe leiden dat in 2006 de begroting een daling zal laten zien van tenminste EUR 10 miljoen.
Het is zeer wel denkbaar dat reeds in 2005 dankzij het ingevoerde beleid doelmatigheidswinst geboekt kan worden. De dan vrijvallende capaciteit zal dan ingezet worden voor het indiceren van degenen die op dit moment zorg ontvangen zonder dat daar een geldig indicatiebesluit aan ten grondslag ligt. Het gaat daarbij om circa 185.000 indicaties.

De kosten van het CIZ voor de continuering van de indicatiestelling en het sociaal plan bedragen EUR 163 miljoen. De door het CIZ ingediende begrotingen voor het transitieproject en de ICT geven een globaal inzicht in de aard van de kosten die gemoeid zijn met het voltooien van de organisatiestructuur en met de reorganisatie van de toegepaste automatisering. Vooralsnog ben ik bereid daarvoor middelen te reserveren, maar een definitieve toezegging is pas aan de orde als de noodzakelijke activiteiten zijn vastgesteld en voorzien van een tijdsplanning en van een omschrijving van de te behalen resultaten. Voor beide projecten gezamenlijk is voorlopig EUR 5,5 miljoen gereserveerd.

Ik en het CIZ zullen alles op alles zetten om binnen het beschikbare begrotingsbedrag de indicatiestelling te continueren, het sociale plan te financieren, de genoemde projecten uit te voeren en de non indicaties aan te pakken.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross- van Dorp

Bijlage: begroting 2005 Centrum Indicatiestelling Zorg. Kamerstuk
Begroting 2005 van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)

Kamerstuk, 10-12-2004