European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/137

Brussel, 8 december 2004

15887/04 (Presse 355)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie, waarin zij haar voldoening uitspreekt over de installatie van de federale overgangsregering in Somalië

De Europese Unie is ingenomen met de resultaten van de Somalische nationale verzoeningsconferentie, en in het bijzonder met het eendrachtige optreden van de Somalische leiders en de lidstaten van de IGAD en hun besluit om te kiezen voor een gemeenschappelijke benadering op basis van politieke overeenstemming. De EU is in het bijzonder de Keniaanse autoriteiten dankbaar voor de buitengewone steun die zij aan de verzoeningsconferentie hebben verleend.

De Europese Unie verzekert alle partijen bij het proces dat zij zich blijvend voor de verzoening in Somalië zal inzetten en herhaalt haar steun voor de federale overgangsautoriteiten.

De Europese Unie meent dat de installatie van een federale overgangsregering een belangrijke stap is naar de totstandbrenging van duurzame vrede, stabiliteit en centraal gezag in Somalië, maar wijst erop dat, wil deze doelstelling kunnen worden bereikt, er nog veel werk moet worden verricht.

De Europese Unie benadrukt dat de federale overgangsregering zich volgens nog overeen te komen regelingen op duurzame basis met de internationale gemeenschap dient te verstaan, en verzoekt haar haar mandaat op opbouwende wijze te gebruiken ten behoeve van verzoening en wederopbouw.

De EU houdt zich gereed om de veilige terugkeer en vestiging van de federale overgangsinstellingen in Somalië te helpen ondersteunen. Voorts is zij bereid de Somalische autoriteiten bij te staan bij de versterking van de veiligheid en de bevordering van de ontwikkeling van het land.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede het EVA-land IJsland, die lid is van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.