Gemeente IJsselstein


Activiteiten in Stadsmuseum en kasteeltoren
vrijdag, 10 december 2004 - 16:45 CET

In de maand december is in het Stadsmuseum en de kasteeltoren genoeg te zien en te beleven.

Stadsmuseum: iconententoonstelling en lezingen
In het kader van de tentoonstelling In Gesprek met de Heilige - De kracht van de icoon in Stadsmuseum IJsselstein (t/m 23 januari 2005) worden iconenlezingen georganiseerd in het museum, verzorgd door Paul Brenninkmeijer, pastor van de Sint-Nicolaasbasiliek, en Désirée Krikhaar, kunsthistorica en gespecialiseerd in Vroeg- en Oostchristelijke kunst.
Paul Brenninkmeijer is zelf iconenschilder en kenner van de orthodoxe liturgie. In de Oosterse kerk is de icoon al meer dan 1500 jaar lang een onmisbaar attribuut. Pastor Brenninkmeijer zal vanuit zijn achtergrond vooral de betekenis van de verschillende Heiligen en de rol van iconen in de Oosters-orthodoxe kerk belichten. Désirée Krikhaar is iconenkenner bij uitstek en weet op enthousiaste wijze het publiek te boeien. Haar lezing zal vooral op de (kunsthistorische) geschiedenis ingaan van iconen.
De lezingen vinden plaats op woensdag 8 december 2004 en donderdag 13 januari 2005 (Paul Brenninkmeijer: Ontmoeting met de Heilige; aanvang 20.00 uur) en op zondag 19 december (Désirée Krikhaar; aanvang 11.30 uur). Op 19 december vindt, voorafgaand aan de zondagse lezing, in de Sint-Nicolaasbasiliek een katholieke viering plaats met sfeervolle muziek van de Solisten Filharmonie van Sint Petersburg, bestaande uit twaalf zangers die gezangen uit de Orthodoxe liturgie ten gehore zullen brengen.
Meer informatie over de tentoonstelling

Kasteeltoren: kerststal en hartverwarmend verteltheater voor jong en oud
Op tweede kerstdag is de versierde en met kaarslicht verlichte kasteeltoren geopend voor het publiek. Er is een grote kerststal te zien en Wim Wolbrink uit Hengelo zal in een speciaal kerstprogramma groot en klein vermaken met leuke, grappige, spannende en ontroerende verhalen. Wolbrink heeft zijn opleiding tot verhalenverteller genoten aan het Emerson College in East Sussex in Engeland. Al vele jaren weet hij in binnen- en buitenland het publiek met zijn verhalen te boeien. De voorstellingen zijn om 13.30, 14.30. 15.30 en 16.30 uur.

Reserveringen
Reserveren voor lezingen en kerstvertellingen: Stadsmuseum (030) 688 68 00.

Stadsmuseum IJsselstein
Walkade 2, vlakbij de IJsselpoort
3401 DS IJsselstein
Parkeren: Hazenveld; Openbaar vervoer: vanaf Utrecht CS bus 195 of sneltram.
Geopend: 13.00-17.00 uur; gesloten op maandag, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Op oudejaarsdag is het Stadsmuseum om 15.00 uur gesloten.
Internet www.stadsmuseum.nl.