FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten werkt aan CAO voor werknemers golfbanen

FNV Bondgenoten is in gesprek met de werkgevers van golfbanen over een aparte CAO voor de medewerkers op deze terreinen. De werkgeversorganisatie (NVG) in de snel groeiende sector heeft aangegeven zo'n CAO te willen. Maar de voorwaarden waaronder de werkgeversorganisatie en de bonden de mensen willen laten werken lopen nogal uiteen.

FNV Bondgenoten wil dat de CAO Golfbanen aansluit bij de CAO Hoveniers waar de greenkeepers op de golfbanen nu al onder vallen. Werkgevers kiezen als uitgangspunt de veel slechtere Horeca CAO. FNV Bondgenoten heeft de NVG vandaag gevraagd haar voorstel, dat op basis van de Horeca CAO is ontwikkeld, in te trekken.

De beroepsvereniging van de greenkeepers, de NGA , heeft unaniem besloten om de voorstellen zoals zij door FNV Bondgenoten zijn geformuleerd te ondersteunen. FNV Bondgenoten voelt zich ook gesteund door het grote aantal werknemers van golfbanen dat de afgelopen maanden lid is geworden van de bond.

Op de golfbanen worden nu nog verschillende arbeidsvoorwaarden toegepast. Dat loop uit een van individuele arbeidsovereenkomsten met minimale rechten en zonder pensioen en prepensioenvoorziening, verder vallen de greenkeepers vaak onder de CAO Hoveniers en de horecamedewerkers op het terrein onder de Horeca CAO. Andere golfbanen passen de arbeidsvoorwaarden toe uit CAO's uit wel heel andere sectoren, zoals de CAO bloembollen en de CAO
beroepsgoederenvervoer.

In Nederland zijn ongeveer 120 golfbanen waar totaal zo'n 5000 mensen werkzaam zijn. Zeventig golfbanen zijn aangesloten bij de NVG.

Meer informatie:
Lutz Kressin, bestuurder FNV Bondgenoten, tel. 06-51257722

10 dec 04 17:09