Vereniging Nederlandse Gemeenten

stand van zaken overheidsbrede raamovereenkomst microsoft

In de periode juli tot en met november 2004 zijn er tussen de Rijksoverheid en Microsoft onderhandelingen gevoerd met als doeleinde om voor de Enterprise-, de Select- en de Premier Support Agreement lagere tarieven voor de gehele overheid overeen te komen.

Voor de onderhandelingen met Microsoft werd een klein interdepartementaal team gevormd onder leiding van het Ministerie van Justitie. De VNG (en het Centraal Inkoop Bureau) is bij dit project intensief betrokken geweest. Het project vloeit voort uit de ICT-inkoopstrategie die de Rijksoverheid in het kader van het Programma Inkoop Taakstelling (PIT) heeft geformuleerd, te weten bezuinigen op ICT-uitgaven.

De VNG heeft in juli 2004 de grote gemeenten geïnformeerd over dit project. Zij konden voor het genereren van voldoende onderhandelingsvolume een mandaat verstrekken om zich aan te sluiten bij de onderhandelingen. Meer volume leidt in de regel tot betere condities. Het mandaat was echter geen volmacht om contractuele verplichtingen aan te gaan. Indien de Rijksoverheid een overheidsbrede raamovereenkomst met Microsoft afsluit, dan zijn daaraan voor gemeenten geen verplichtingen verbonden.

Het bovengenoemde doeleinde is door de Rijksoverheid op deze wijze geformuleerd gegeven het feit dat de overheid nagenoeg overal Microsoft producten gebruikt, en onder de aanname dat het niet waarschijnlijk is dat op korte- en middellange termijn grote delen van de overheid in staat zullen zijn te migreren naar alternatieve producten. Het gaat derhalve om de verlenging van bestaande Microsoft overeenkomsten waar veel gebruikers zich op korte termijn toe genoodzaakt voelen.

Bij het verlengen van de overeenkomst dient natuurlijk altijd de afweging te worden gemaakt om op een concurrerend commercieel product, of op Open Source software over te stappen. Dat is een bevoegdheid die bij de gemeente zelf ligt. Maar mocht de gemeente besluiten om te overeenkomst met Microsoft te verlengen, dan kan zij gebruik maken van de overheidsbrede overeengekomen lagere tarieven.

Op 16 december zal het beraad van Plaatsvervangend Secretarissen-Generaal (pSG) een besluit nemen op basis van het voorgelegde advies over het definitieve onderhandelingsresultaat. De VNG zal gemeenten vervolgens zo spoedig mogelijk nader informeren over de eventuele inhoud en voorwaarden van de overheidsbrede raamovereenkomst.

geactualiseerd op: 10 december 2004