Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits (6 december - 10 december 2004) (10/12/04)

Wekelijks ontvangt u een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.
Vlaams Parlement

Tijdens het vragenuurtje ondervroeg Jan Peumans minister Peeters over de op 4 december ingestorte Verbrande Brug in Grimbergen. De betrokken brug werd vorige maand nog gecontroleerd door ingenieursbureau AIB Vinçotte en in orde bevonden. Het voorval had op een ramp kunnen uitdraaien want er lag een gastanker bij de brug voor anker. Ook het feit dat er een probleem lijkt te zijn met de gelijksoortige brug in Humbeek, stemt tot nadenken. Jan Peumans hekelde ook de onduidelijkheid die ontstond over een eventuele schadeloosstelling voor schippers die dagenlang voor anker moesten. De minister kon nog niet zeggen wat de oorzaak was van de instorting. Hij wacht nog op de resultaten van het onderzoek. De minister zal de volgende jaren extra middelen zoeken om het onderhoud van onze bruggen te verzekeren.

Deze week vond een overleg plaats tussen de parlementsvoorzitter en de nieuwe parlementsleden. Voor onze fractie waren Bart De Wever, Mark Demesmaeker en Jan Peumans aanwezig. Helga Stevens, ook nieuw in het parlement, was verontschuldigd wegens ziekte.
Bart vestigde de aandacht van de parlementsvoorzitter op een aantal pijnpunten.
Zo zijn de commissies in het Vlaams Parlement samengesteld volgens het bevoegdhedenpakket van de ministers. Bijgevolg wordt bij de start van de legislatuur de samenstelling van die commissies aangepast aan de behoefte van de ministers. Beter zou zijn dat de commissies worden samengesteld op basis van de verdeling die is ingevoerd door de administratie, in het kader van Beter Bestuurlijk Beleid (BBB). Dit zou tot gevolg hebben dat de commissies niet elke legislatuur opnieuw aangepast moeten worden en dat er samenhang is met het ministerie van de Vlaamse gemeenschap. Het is dan aan de ministers om zich hieraan aan te passen.
Daarnaast confronteerde Bart de parlementsvoorzitter met zijn beleidsplan Een slagvaardig Vlaams parlement. Daarin pleit De Batselier ervoor dat het Vlaams parlement de beleidsnotas die elke minister moet indienen bij aanvang van de legislatuur, uiterlijk eind december ten gronde moet behandeld hebben. Blijkbaar staan er tussen droom en daad heel wat praktische bezwaren in de weg want de definitieve bespreking van de beleidsnotas is pas voorzien voor februari, maart

Deze week klaagde VOKA de benadeling van Vlaanderen aan inzake economische compensaties voor overheidsbestellingen. Jan Loones ging hen daarin voor bij zijn interpellatie tot Vlaams minister van Economie Fientje Moerman (28 oktober 2004, Commissie Economie, http://jsp.vlaamsparlement.be/htmldocs/htm-vrg/396589.html). Aan de hand van de Airbusdossiers wees hij op de hold-up van Vlaanderen door de federale regering, voor maar liefst 546 miljoen euro of 22 miljard frank. Jan Loones zal de minister herinneren aan haar belofte om de studie over de uitvoering van de economische compensaties die door de federale overheid werd besteld, te bespreken in het Vlaams parlement. Als man van de zee nam Jan Loones het nog eens op voor de Vlaamse visserijsector. Deze dreigt immers benadeeld te worden door de aanleg van een Tweede Maasvlakte in het kader van de uitbreiding van de Rotterdamse haven. De Vlaamse minister van Visserij, Yves Leterme, beloofde onderhandelingen met de Nederlanders en eventuele compensaties voor de getroffen vissers.

Het voorbije weekend bezocht Kris Van Dijck, op uitnodiging van het Belgisch Nucleair Forum, de nucleaire site van Olkiluoto in Finland. Op dit eiland aan de westkust, op 60 km van Pori, bevinden zich twee kerncentrales en een bergingsinstallatie voor laag en middel radioactief afval op 60 meter diepte. Ook begon men er met het graven van een tunnel om op 500 meter diepte hoog radioactief afval definitief te bergen.
Aanleiding voor dit bezoek was de beslissing van de Finse overheid om op de site van Olkiluoto een derde kerncentrale te bouwen, de vijfde van Finland. Finland nam daarmee duidelijk een andere beslissing dan België. Verhofstadt I besliste immens een uitstap uit de kernenergie tegen 2015. De beslissing van de Finse overheid stoelt op vier, ook voor ons land relevante, overwegingen:

- Nu reeds kent men er een tekort aan elektriciteitsproductie t.o.v. het verbruik, waardoor men afhankelijk is van het buitenland. Een afhankelijkheid die alleen maar dreigt toe te nemen.
- Om de Kyoto-doelstellingen te halen moet ook Finland inbinden wat de uitstoot van CO en CO2 betreft. Traditionele verbrandingsinstallaties zijn dan ook uit den boze.

- Voor de waterkrachtcentrales en de windenergie is men te veel afhankelijk van het weer: weinig of veel regenval, droogte, al dan niet wind.

- De lage kost en zekerheid van nucleaire energie. Elektriciteit uit kerncentrales kost, inclusief de provisies voor het beheer van het nucleair afval, 15 per Megawatt uur. De verkoopprijs op de Scandinavische markt bedraagt momenteel 30 per Megawatt uur.

In antwoord op een schriftelijke vraag van Helga Stevens deelde minister Peeters mee dat de baggerwerken van de Oude Leie in Bachte/Astene (Deinze) niet voor 2008 mogen worden verwacht. Over de gewenste ontwikkeling in verband met de toegang langs de oevers van deze Oude Leie-arm, is nog geen besluit genomen. De Oude Leie-arm is een recreatiegebied waar gevist wordt en het is in de winter een natuurlijk overstromingsgebied. Helga vroeg wanneer en op welke wijze er baggerwerken zijn gepland. In zijn antwoord wijst de minister er op dat er een achterstand is in de baggerwerken in het Leie-bekken. Het baggeren voor de scheepvaart en voor de afvoer op de bevaarbare waterlopen is prioirtair. De kostprijs voor het baggeren van deze Oude Leie-arm wordt geraamd op 2 miljoen euro. Helga is samen met de N-VA Leieland vragende partij voor de uitbaggering : het baggerslib van deze Oude Leie-arm is niet giftig, gezien deze arm reeds zowat een eeuw afgesneden is. De baggerwerken in de Oude Leie zouden een gunstige invloed hebben op het visbestand. Tevens zou deze arm tijdens de wintermaanden meer regenwater kunnen opvangen en overstromingen helpen voorkomen.

Donderdag stelde Mark Demesmaeker een vraag om uitleg over de bescherming van bedreigde diersoorten. Volgens een recent gepubliceerd rapport zijn er immers 226 vogelsoorten in Europa met uitsterven bedreigd. Uiteraard zijn er ook een aantal positieve signalen (vb. de terugkeer van de slechtvalk), maar die wegen niet op tegen het slechte nieuws (achteruitgang huismus, spreeuw, boerenzwaluw, veldleeuwerik, ...). Het huidige decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu biedt de rechtsgrond voor de bescherming van plant- en diersoorten. Minister Peeters bevestigde zijn ambitie om meer inhoud te geven aan het soortenbeleid. De Vlaamse regering heeft de ambitie om tegen 2010 qua biodiversiteit op gelijke voet te staan met vergelijkbare regios in Europa. De administratie is op dit moment bezig met de opmaak van een uitvoeringsbesluit inzake soortbescherming. Bedoeling is soortenbeschermingsplannen te hebben, waarbij het sleutelwoord maatwerk is, met een effectieve mix van verbodsbepalingen, maar ook investeringen, beheersovereenkomsten, sensibilisatie,

Kamer van Volksvertegenwoordigers

Na wat onduidelijkheid staat nu vast dat de wetsvoorstellen voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde volgende week op de agenda van de Commissie Binnenlandse Zaken staan. Ondertussen protesteerde Patrick De Groote tegen het uitblijven van de officiële Nederlandstalige versie van het advies van de Raad van State. Met de agendering in de Commissie blijven we op schema zitten. Patrick De Groote rekent op de standvastigheid van alle Vlaamse partijen om de bespreking vlot te laten verlopen. Wordt vervolgd.

Europees parlement

Wegens ziekte ontvingen we geen overzicht uit het EP. We voorzien een extra nummer van de Parlementaire Nieuwsflits voor volgende week.

Auteur:
Wetenschappelijk medewerker Vlaams parlement
Peter Buysrogge

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be