Ingezonden persbericht

Tentoonstelling: Oude Russische Ikonen te Delft

DELFT, 20041201 -- OUDE IKONEN uit Rusland 10 t/m 23 december Dagelijks 11-17 uur Zoetmulder Ikonen Kampveld 1 2611 DA Delft


Op de traditionele kersttentoonstelling in het Ikonenhuis te Delft kunt u in een sfeervolle ambiance genieten van de schoonheid en de rust van de eeuwenoude ikonen uit Rusland en een enkele uit Griekenland.

Ikonen als kunstwerken en verzamelobject werden pas laat "ontdekt". Lange tijd werden zij vergeten en verguisd. Reizigers naar Rusland in de 19e eeuw noemden ze "duistere donkere planken waar niets op te zien is". Pas toen men ikonen ging schoonmaken, werden de schitterende kleuren zichtbaar, die eeuwenlang verborgen bleven onder de roet en aanslag van de vernis, die op ikonen gebruikt werd.

Ikonen speelden een grote rol in het Russische leven.
In tijden van oorlog voerden de Russen altijd ikonen mee en schreven hun het succes van hun legers toe. Ikonen hingen in alle huizen, in alle eetkamers en alle slaapkamers hing tenminste één ikoon. De ikonen speelden een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Geen enkele handeling verliep zonder hun tussenkomst. Zij kwamen uit hun nissen om te waken over zieken en stervenden, om overledenen te begeleiden tot aan het graf, een geboorte te verlichten, als heilige getuige deel te nemen aan belangrijke zaken. Als een jongeman de hand vroeg van een meisje, zegenden de ouders de verloofden met de ikoon van het huis. Als iemand van de familie een reis moest maken, verzamelden allen zich voor de ikoon, sloegen een kruis, omhelsden de reiziger en wensten hem een goede reis.

Hoewel er dus vele ikonen zijn geweest, zijn er tijdens het communistische bewind honderden duizenden vernietigd. Het christendom werd staatsvijand no. 1. Kerken werden met de grond gelijk gemaakt, of de Ikonostase werd vernietigd en de kerk als stal of opslagplaats gebruikt. In die tijd vonden vele ikonen hun weg naar Westeuropa en naar Amerika. Langzamerhand is de tijd gekomen, dat ikonen weer naar Rusland terug verkocht worden. De belangstelling voor de oude ikonen is ook daar weer erg groot en de economie gaat vooruit. Het zal voor de ikonenverzamelaar en liefhebber hier in Nederland steeds moeilijker worden een mooie en goede ikoon te verwerven.

Gelukkig heeft Zoetmulder Ikonen, door de vele goede relaties in binnen- en buitenland, voor deze tentoonstelling nog vele fraaie exemplaren weten te verwerven.
Alle ikonen, die in het Ikonenhuis in Delft zijn tentoongesteld, zijn met liefde en zorg bijeengebracht door ikonenexpert en beëdigd taxateur Drs. Ingrid Zoetmulder.

Vanzelfsprekend worden alle ikonen geleverd met een uitgebreide beschrijving en een certificaat van echtheid.




Ingezonden persbericht