Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 10 december 2004

Werkgevers detailhandel verwachten langdurig CAO-loos tijdperk

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) verwacht dat de vertaalslag van het Sociaal Akkoord van het Kabinet en de sociale partners naar de sector detailhandel uiterst moeizaam gaat verlopen.

Voor de CAO-onderhandelingen in de detailhandel kunnen starten, moeten eerst de afgesproken veranderingen in de pensioenregelingen zijn afgerond. Veel winkelbedrijven vallen onder het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel (BPFD) en hebben niet rechtstreeks invloed op de uitkomsten van dit overleg.

De afspraken, die zijn vastgelegd in het Sociaal Akkoord, bevatten veel onduidelijkheden. De RND merkt bovendien dat de partijen het akkoord verschillend uitleggen. Dit bevordert de duidelijkheid rond de onderhandelingen niet.

De RND is blij met het afschaffen van de publieke Verordening Arbeidsvoorwaarden Detailhandel (VAD) per 1 juli 2004, maar is bezorgd over initiatieven om te komen tot één nieuwe basis-CAO voor de detailhandel. Een basis-CAO doet afbreuk aan de autonomie van winkelbedrijven en brancheverenigingen met een eigen CAO. Bovendien kan een basis-CAO voor een grote sector als de detailhandel (750.000 medewerkers en bijna 100.000 winkels) onmogelijk rekening houden met de zeer verschillende omstandigheden in de sector.

De bij de RND aangesloten ondernemingen kiezen voor CAO's die zijn toegespitst op de eigen branchevereniging of onderneming. Daarbij is het absoluut noodzakelijk om de huidige verouderde CAO's te moderniseren en goed af te stemmen op de wensen van de werknemers die in de detailhandel werkzaam zijn.

Omdat op korte termijn geen overeenstemming wordt verwacht, is de RND gevraagd om de branches die zijn aangesloten bij de RND te ondersteunen bij het opstellen van arbeidsvoorwaarden die voldoen aan de criteria, zoals omschreven in het Sociaal Akkoord. De RND heeft dit inmiddels opgepakt.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 32 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht