---

Nieuwsberichten
---

Foto collectie Legermuseum

Legermuseum eert prins Bernhard

10-12-2004 8:32:00

Het Legermuseum in Delft heeft, nu prins Bernhard is overleden, een speciale, bescheiden In Memoriam-expositie ingericht. Hiermee wil het museum, waarvan prins Bernhard sinds 1963 beschermheer was, een eerbetoon brengen. De tentoonstelling is tot 1 maart 2005 voor publiek te bezichtigen. Tot 25 december is de toegang gratis.

Door zijn lange staat van dienst in de Nederlandse krijgsmacht en zijn persoonlijke betrokkenheid bij militairen en veteranen is er altijd een bijzondere relatie geweest tussen het Legermuseum en de prins. Tijdens het vijftigjarig bestaan van het museum in 1963 aanvaardde prins Bernhard het beschermheerschap van het Legermuseum, toen nog gevestigd in Leiden. Ook na de verhuizing naar Delft bleef hij het museum regelmatig bezoeken, zowel bij officiële als informele gelegenheden.

Het Legermuseum wil zijn beschermheer een eerbetoon brengen met een In Memoriam-tentoonstelling, die in meer dan vijftig foto's, enkele uniformen en objecten de prins en zijn rol in de Nederlandse (militaire) geschiedenis in beeld brengt. Hierin wordt de bijzondere verbondenheid tussen prins Bernhard, Nederland en de krijgsmacht in drie episoden belicht.

De periode 1936-1939 toont zijn kennismaking met de Nederlandse samenleving, na zijn verloving met prinses Juliana. Nadat hem in 1936 de Nederlandse nationaliteit werd verleend, kreeg hij de rang van luitenant-ter-zee der eerste klasse der Koninklijke Marine en kapitein à la suite der Koninklijke Landmacht van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. De tweede episode beslaat de Tweede Wereldoorlog (1939-1945), waarin prins Bernhard van grote betekenis is geweest. Het derde deel van de foto-expositie laat zien hoe de prins zich na de oorlog inzette voor opbouw en vernieuwing van de Nederlandse krijgsmacht als Inspecteur-generaal der Krijgsmacht. Na zijn eervol ontslag in 1976 groeide zijn band met de veteranen.

Nieuws Nieuwsberichten