Provincie Noord-Holland

Omleiding Zuidtangent bij Hoofddorp wegens noodreparatie busbaan

Vanaf donderdag 9 december 21.30 uur uur rijdt de Zuidtangent in de omgeving van Hoofddorp tijdelijk een gewijzigde route. De route is aangepast omdat een noodreparatie moet worden verricht aan de busbaan bij de halte NS-Station Hoofddorp. De verwachting is dat de Zuidtangent vanaf maandagochtend weer volgens de normale dienstregeling rijdt.
Door een foutieve aansluiting van de hemelwaterafvoer ter plekke is er zand onder de busbaan weggespoeld. Om mogelijke verzakking te voorkomen wordt op vrijdag 10 december begonnen met een noodreparatie. De betonnen delen zullen over een een lengte van vijf meter worden gelicht. Vervolgens wordt er zand bijgestort en wordt de gehele ondergrond verstevigd en afgedekt met tegels. In een later stadium vindt de definitieve reparatie van de busbaan plaats.
Omleiding
De komende drie dagen zal de Zuidtangent een aantal haltes niet aandoen. In de nabijheid van deze haltes zijn alternatieve, tijdelijke haltes ingericht. Het gaat om de haltes Graan voor Visch (alternatieve halte op 100 meter afstand) ; Hoofddorp NS (op begane grond in plaats van op het viaduct) ; De Hoek (op begane grond in plaats van op het viaduct) ; Schiphol-Handelskade (30 meter afstand). Halte Beukenhorst is geheel vervallen. De locaties zijn aangegeven op de displays op de betreffende stations. De tijdelijke omleiding kan leiden tot een vertraging van maximaal 15 minuten.
Actuele reizigersinformatie is te vinden op www.Connexxion.nl en op teletekst. Telefonische informatie is te verkrijgen bij Connexxion Klantenservice, tel. 0900-2666 399 (op werkdagen van 8.00 uur tot 19.00 uur).
Exacte oorzaak nader onderzocht
Ongeveer anderhalve week geleden maakte de gemeente Haarlemmermeer melding van een hoop zand op een plek waar deze niet thuishoorde. De provincie Noord-Holland heeft vervolgens tijdelijke maatregelen genomen: een deel van rijbaan is afgezet en het berijdbare deel is bedekt met platen. Ook zijn tegelijkertijd de voorbereidingen gestart voor de reparatie.
De situatie ter plekke is vanaf het moment dat het probleem is geconstateerd dagelijks geïnspecteerd. Op donderdag 9 december is door het team dat de inspectie verrichtte geconcludeerd dat er een risico was van verzakking en dat een noodreparatie nodig was. De exacte oorzaak van het probleem moet nog nader worden onderzocht.

L. Zwart 10 december 2004