European Commission

IP/04/1451

Brussel, 9 december 2004

Commissie geeft VanDrie groen licht voor overname Schils

De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor de concentratie waarbij het Nederlandse VanDrie, dat gespecialiseerd is in de kalverhouderij en de kalfsvleesproductie, de Nederlandse Schils-groep overneemt; deze laatste is vooral actief in de productie van droge zuivelproducten. VanDrie heeft betrekkelijk sterke posities in bepaalde marktsegmenten, zoals de kalverslacht en de groothandel in kalfsvlees. Schils is een belangrijke speler voor de productie van kalvervoeding. De Commissie heeft de verticale en horizontale aspecten van deze concentratie onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat de operatie de daadwerkelijke mededinging binnen de EER of een wezenlijk deel daarvan niet significant zou verstoren.

Bij haar onderzoek kwam de Commissie tot de bevinding dat de fusieonderneming niet alleen de marktleider zou worden voor de productie van kalvermelk (melkvervangende producten), maar dat VanDrie bovendien nog steeds de marktleider zou zijn op het gebied van de kalverslacht en kalfsvleesproductie. Tegelijk beschikte de Commissie echter ook over bewijzen dat er op deze markten nog andere, verticaal geïntegreerde groepen zijn die de concurrentie met de partijen willen aangaan. Naast deze verticaal geïntegreerde groepen zijn er op diverse marktsegmenten ook nog kleine, onafhankelijke ondernemingen actief, die hun diensten vooral lokaal aanbieden. Dit was vooral het geval voor kalvermelk, waar de groei in marktaandeel het meest opvallend is.

De conclusie van de Commissie was dan ook dat deze operatie geen concurrentieverstorende effecten zou hebben, en dus zonder enige voorwaarden kon worden goedgekeurd.

VanDrie is in het Nederlandse Mijdrecht gevestigd. Deze onderneming is actief in de groothandel van weipoeder en mager melkpoeder, de productie en verkoop van kalvermelk, de inkoop van jonge kalveren, de handel in en de slacht van afgemeste kalveren, de verkoop van kalfsvlees aan groothandelaren en de verkoop van bereide kalfsvleesproducten. VanDrie is erg actief op de Europese markten.

Schils is een Nederlandse onderneming die gespecialiseerd is in de productie en afzet van alle soorten droge zuivelproducten (bv. weipoeder, mager melkpoeder, weivetkernen, kalvermelk). De onderneming zet haar producten in diverse Europese landen af. Alleen in België is Schils ook in het afmesten en de slacht van kalveren actief.

De operatie is door de Commissie onderzocht na een verwijzingsverzoek van de partijen. Dit verwijzingsmechanisme bestaat sinds 1 mei 2004. Daardoor kunnen ondernemingen die niet beantwoorden aan de omzetdrempels waardoor de EU automatisch bevoegd is (bv. een wereldwijde omzet van 5 miljard EUR), toch vermijden dat zij hun operatie in meerdere lidstaten moeten aanmelden.

Zonder deze mogelijkheid om de zaak naar de Commissie te verwijzen, had VanDrie haar overname afzonderlijk bij de mededingingsautoriteiten in Oostenrijk, België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland moeten aanmelden.