Ingezonden persbericht


Elektronische Nieuwsbrief van de PvdA-Haarlem Jaargang 03, nummer 57, vrijdag 10 december 2004 ==========

In deze Nieuwsbrief:

Uit de fractie


. Onkruidverdelging en ons milieu

. Nieuwe speel- en skate-voorziening in het Zaanenpark
. Uitvoering van de motie 't Landje

. Bus, fiets, voetganger en auto langs het Spaarne
. PvdA betrekt leden bij maken van lokale woonvisie
. Sterke Schakels

. Column Jan Nieuwenburg: 'Bernhard'

Van de wethouders


. Huurplannen van minister Dekker, heel slecht voor de lage inkomens
. Cement

Uit de afdeling


. Projectenfonds voor Jongeren

. Tweede Haarlems Politiek Café over vrijheid van meningsuiting
. Marleen Barth is de nieuwe voorzitter van de Onderwijsbond CNV

Op de agenda

==========

Uit de fractie

Onkruidverdelging en ons milieu

Uit alle discussies blijkt steeds weer dat een mooie en goed onderhouden openbare ruimte veel bijdraagt aan de leefbaarheid. De inrichting en het beheer van de openbare ruimte zijn voor een groot deel bepalend voor een schoner en fraaier Haarlem. Juist nu moet er dan ook worden aangesloten bij ontwikkelingen in stad op andere

terreinen dan milieu. Daar liggen duidelijke kansen om grote sprongen voorwaarts te maken. Het gaat vooral om projecten waarbij de inrichting van de stad centraal staat. Op milieugebied zijn dit o.a. verbetering van de kwaliteit van de woonomgeving en zuinig omgaan met grondstoffen. Deze zaken kunnen het beste in samenhang met andere verbeteringen en investeringen in de stad worden gerealiseerd. Een belangrijk aspect in de milieuverkenning is het beheer van de openbare ruimte. Een goed onkruidbeheerbeleid kan het woongenot van veel Haarlemmers vergroten. De openbare ruimte krijgt steeds meer aandacht. Ook de maatregelen bij het speerpunt groen en water hebben invloed op de inrichting van de openbare ruimte en dragen bij aan het vergroten van de leefbaarheid. Door de discussie die jaarlijks gevoerd wordt over het verwijderen van onkruid heeft de PvdA het voorstel, dat wethouder Divendal voorgelegd heeft, omarmd. De PvdA is geen voorstander van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in het groen en bij open water. Ze is wel een voorstander om op verhardingen selectief onkruid te bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen. Voor deze uitzonderingen geldt een verplichte registratie van de bestrijdingsmiddelen, alsmede een aantal aanvullende eisen. Zij heeft de wethouder dan ook voorgesteld om het milieueffect en het maatschappelijk effect over een jaar te evalueren. Dit onderwerp zal zeker nog terugkomen in de eerst volgende raadsvergadering. (Marjan Zoon, ruiter.zoon@hetnet.nl, raadslid PvdA-Haarlem)

Nieuwe speel- en skate-voorziening in het Zaanenpark

In de noordwest punt van het Zaanenpark gaat volgend voorjaar de speelplaats op de schop. Al eerder werden hier de struiken flink ingesnoeid om de sociale veiligheid te vergroten. In de komende maanden zullen op de oude speelplaats diverse voorzieningen getroffen voor o.a. een skatebaan. Eerder was er in de raadscommissie een discussie ontstaan over het auteursrecht van het ontwerp; de kunstenaar die het terrein en de toestellen ontwierp zou in eerste instantie nog zoveel rechten hebben dat toekomstige verwijdering, verplaatsing of aanpassing van de skatebaan e.d. tot in lengte van dagen vrijwel onmogelijk zou zijn. Het college heeft de afgelopen weken op voorstel van o.a. de PvdA-fractie de zogenaamde modelovereenkomst Beeldende kunstenaar hierop aangepast. De aanpak kan nu echt beginnen. (Arjen Overbeek, overbeek@pvda.nl, raadslid PvdA-Haarlem, www.arjenoverbeek.nl)

Uitvoering van de motie 't Landje
Op 8 november 2002 heeft de gemeenteraad de motie van de PvdA aangenomen en opdracht gegeven tot inrichting van 't Landje, als recreatieve voorziening voor jongeren van 12-16 jaar, in combinatie met een oeververbinding over de Delft en aansluiting op de langzaam verkeersroute. In de motie is verder gesteld dat het beschikbare geld onvoldoende dekkend was voor het gehele project en dat extra externe financiering aangeboord moest worden. De ontwikkeling van 't Landje tot een actief sport en recreatiegebied voor jongeren vanaf 10 jaar, neemt binnen het Speelruimteplan Haarlem een prominente plaats in. De precieze invulling, inrichting en ontsluiting van deze locatie speelt voor de omgeving een belangrijke rol. De huidige inrichting van het gebied met een graffitimuur en een ruig grasveld, biedt de jongeren niet voldoende sport- en spelgelegenheid. Terwijl juist voor jongeren in deze omgeving grote behoefte aan een volwaardige speelplek is. 't Landje ligt tussen de Garenkokerskade en de Delftstraat. Door jongeren, omwonenden en deskundigen bij het proces te betrekken, is er nu een breed gedragen plan. De speellocatie wordt een volwaardig street parcours voor skaters, een voetbal- en een basketbalveldje en diverse graffitipanelen. Om 't Landje beter te onsluiten wordt een oeververbinding gemaakt voor fiets en voetgangers over de Delft. Deze brug verbindt de Garenkokerskade met de Delftstraat. Doordat ook jongeren uit Overveen en Bloemendaal gebruik kunnen maken van de speelvoorziening, draagt ook de gemeente Bloemendaal financieel bij. De fractie van de PvdA is wethouder Martini zeer erkentelijk dat zij de financiering heeft rond gekregen en ze hoopt dat 't Landje snel als speelvoorziening in gebruik kan worden genomen. (Marjan Zoon, ruiter.zoon@hetnet.nl, raadslid PvdA-Haarlem)

Bus, fiets, voetganger en auto langs het Spaarne

De gemeenteraad heeft vorige week een belangrijke stap gezet in de verwezenlijking van het al jaren ouden plan om het Spaarne meer bij de binnenstad te betrekken. Door eenrichtingsverkeer, verwoord in het ruim 10 jaar oude Spaarneplan, zal de bus, de fietser, de voetganger en de automobilist als gast de westoever van het Spaarne gebruiken. Dit rustigere straatbeeld, gecombineerd met een herprofilering tussen de Bakenessergracht en de Berkenrodesteeg, brengt de oude verbinding tussen de binnenstad en de Burgwalbuurt terug, en ook het Spaarne met de binnenstad terug. Meerdere partijen (waaronder PvdA, D66, VVD) hebben het college nadrukkelijk verzocht om de verkeersveiligheid voor voetganger en fietser op deze Spaarne-oever rond de nieuwe uit/inrit van de Appelaargarage te vergroten. Deze plek rond de Waag is te krap voor tweerichtingsverkeer. Deze partijen hebben het college ook gevraagd het openbaar vervoer in dit deel van den binnenstad te behouden (een bushalte voor de touringcars wordt naast het Teylers Museum aangelegd). Met eenrichtingsverkeer kan de bus gewoon blijven rijden. Ook het iets anders laten lopen van de bestaande buslijnen (o.a. Gedempte Oude Gracht) en het plaatsen van halten op de Lange Herenvest zijn mogelijkheden. Daardoor behoudt dit deel van de binnenstad de bus. (zie tevens Haarlems Dagblad: http://www.haarlemsdagblad.nl/Pagina/0,7100,10-1-6456--2314062-1488--,00.html) (Arjen Overbeek, overbeek@pvda.nl, raadslid PvdA-Haarlem, www.arjenoverbeek.nl)

PvdA betrekt leden bij maken van lokale woonvisie

Op 25 november jl. ging de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling akkoord met het opstellen van een lokale woonvisie voor Haarlem. De kwaliteit van woningen en woonomgeving zijn van grote invloed op het welbevinden van de inwoners en het imago van de stad. In de woonvisie worden bestaande beleidsvoornemens over wonen in Haarlem aangescherpt. De nieuwe visie zal uit twee delen bestaan: een visie op het wonen en een programma met concrete actiepunten voor de korte termijn (tot 2006)en middellange termijn (tot 2010). De gemeente zal de lokale woonvisie gebruiken als kader voor overleg met externen. Voor betrokken partijen is op die manier duidelijk wat het beleid van de gemeente Haarlem op het gebied van het wonen is. De woonvisie wordt gebruikt bij het opstellen van bestemmingsplannen en o.a. de start van (stedelijke vernieuwings-)projecten. Het komende jaar werkt de gemeente de lokale woonvisie uit. Vertegenwoordigers van woningbouwverenigingen en marktpartijen nemen deel aan een projectgroep en zijn zo nauw betrokken bij het opstellen van de woonvisie. In een fase erna worden andere belanghebbenden en diverse doelgroepen bij het opstellen van de woonvisie betrokken. B&W zal voor die doelgroepen stadsgesprekken organiseren. Nadat alle inbreng in de visie verwerkt is, volgt een inspraaktraject. Uiteindelijk zal de Gemeenteraad de lokale woonvisie medio december 2005 vaststellen. De PvdA pleitte het afgelopen jaar voor een zo groot betrokkenheid van belanghebbenden bij dit belangrijke thema en is blij dat B&W daar nu ook voor gekozen heeft. Vóórdat de eerste inhoudelijke discussie in de commissie Stedelijke Ontwikkeling losbarst (medio januari 2005) wil de PvdA-fractie leden betrekken bij de uitgangspunten van de nieuwe woonvisie. Daarnaast wil de PvdA hun inbreng betrekken bij het lokale PvdA-verkiezingsprogramma 2006-2010. Bent u PvdA-lid en geïnteresseerd om uw bijdrage te leveren, stuurt u dan uw reactie aan Jan Nieuwenburg en Rineke Mesman. (Jan Nieuwenburg, nieuwenburg@haarlemweb.nl, raadslid PvdA-Haarlem, www.nieuwenburg.haarlemweb.nl en Rineke Mesman, c.m.mesman@freeler.nl, raadslid PvdA-Haarlem)

Sterke Schakels
In een gezamenlijke commissievergadering (Stedelijke Ontwikkeling en OWSR) is er woensdagavond gesproken over de nota Sterke Schakels en het plan van aanpak. Sterke Schakels is de visie van de Gemeente op wonen, welzijn en zorg voor mensen die zorg nodig hebben in de woonsituatie. Samenhang en samenwerking opzetten met alle co-makers (welzijnsinstellingen, woningcorporaties e.v.a.) wat uiteindelijk moet leiden tot dienstverlening op maat. Uitgangspunt is om betrokkenen zolang en zo zelfstandig mogelijk te laten wonen binnen het bereik van de nodige voorzieningen. De fractie van de PvdA is akkoord gegaan met deze visie maar heeft wel wat vragen, opmerkingen en ideeën besproken. Mede door de onlangs georganiseerde 'Praat met de Raad'-sessies voor ouderen hebben wij hiervoor veel input gekregen.
. Het is ons nog te weinig concreet: wie doet wat, wanneer en met welke resultaten?
. We benadrukken de belangrijkheid van het goed regie voeren door de gemeente Haarlem.
. Kleine clusters ouderen en gehandicapten gekoppeld aan basisvoorzieningen en openbaar vervoer.
. Koppeling met structuurplan en stedelijke vernieuwing.
. Mogelijkheid van doorstromen voor ouderen.
. Stand van zaken omtrent de, in de nota genoemde afstemming in het vrijwilligerswerk.
. Voorstander van een verdere uitvoering van loketten in de wijk.

De wethouder onderschrijft het belang van een goede regie bij de gemeente. Ook geeft hij aan nu echt aan de slag te moeten! M.b.t. de loketontwikkeling is er een pilot aangevraagd binnen de WMO. Ook de voorlichting aan de verschillende doelgroepen wordt als een belangrijk onderdeel meegenomen. (Marijke Lodeweegs, marlod@planet.nl, raadslid PvdA-Haarlem en Rineke Mesman, c.m.mesman@freeler.nl, raadslid PvdA-Haarlem)

Column Jan Nieuwenburg: 'Bernhard'

Vorige week reed ik over de A2 terug naar Haarlem. Ik had net mijn dochter Margaux naar mijn schoonouders in Beesd gebracht. Onderweg werd ik gebeld door radio Haarlem 105. "Kunt u namens de Haarlemse PvdA een reactie geven op het overlijden van Prins Bernhard?" Het verkeer op de A2 zorgde niet voor heel veel afleiding. Toch lag een direct antwoord op deze vraag niet voor de hand. Is er een nadrukkelijk en memorabel verband tussen Bernhard en Haarlem? Ik wist het niet zomaar. Ik moest werkelijk even zoeken naar kwalificaties die alleen al verband houden tussen ons land Nederland en Bernhard: Tweede Wereldoorlog, strijdbaarheid, vrijheid, blijheid, Lockheed, defilé, Ferrari en safari, véél safari. Ik dacht dat ik met te veel kwalificaties de journalist in verwarring had gebracht. Toen ik 's avonds thuiskwam, zag ik mijn commentaar gelukkig afgemeten en helder op H105-teletekst staan. Bij het avondjournaal zag ik Bernhard weer eens salueren naar oud-strijders. Persoonlijke herinneringen vielen weer op zijn plaats. Bernhard die ruim dertien jaar geleden 80 jaar werd. Zijn verjaardag op 29 juni werd uitgebreid gevierd. Het staat mij nog goed bij omdat dat moment samenviel met mijn beëdiging op legerbasis 't Harde bij 59 Tankbataljon tot officier bij de Koninklijke Landmacht. Een vorig leven. Ik zie weer even parades over het zonnige kazerneterrein en hoor weer even indrukwekkende toespraken over zijn verdiensten. Het staat mij niet meer bij wat die verdiensten waren waarover de zwaarbesnorde, goedgekapte kazernecommandant sprak. Wat mij wel is bijgebleven, is dat Bernhard door mijn eveneens besnorde militaire collega's na afloop van toespraken in informeler sfeer geroemd werd. Hij zou in 1940 bij het overvliegen van de eerste Duitse bommenwerpers de Soestdijkse paleistuinen zijn ingestormd om hen hoogstpersoonlijk met zijn jachtgeweer uit de lucht uit te schieten. Sinds ik in het reservebestand van de KL zit (wie weet krijgt een vorig leven eens een vervolg), krijg ik nog maandelijks een verenigingsblad toegezonden met op het voorblad een blij Koninklijk portret. Meestal was dat het portret van Bernhard. Daarvan krijg ik vast volgende maand de laatste nu hij er niet meer is. Dit zijn mijn beelden. Een grote verscheidenheid aan reacties komt los bij zijn overlijden. Indrukwekkend zijn alle necrologieën die vast al lange tijd op de plank lagen bij menig medium. Zij maken de balans op van 93 jaar moderne geschiedenis met oorlog en vrede, bedreiging en behoud van menig diersoort in de wereld, hofaffaires, 'vergeten' liefjes in Londen en Parijs. En niet te vergeten PvdA-premiers die Bernhard en Koninklijk Huis behoedden voor de ondergang en de rol van het Koninklijk Huis in/en de veranderende moderne samenleving. Bij het Koninklijk Huis past eeuwenlang veel uiterlijk vertoon en gedwongen publiciteit. Ik hoop dat mensen op 11 december a.s. afscheid zullen nemen van een man die met al dat gebruikelijk vertoon vooral zichzelf wilde zijn, met veel prinselijke streken op zijn kompas. Zolang we een monarchie in ons land hebben, moeten we daarmee maar rekening blijven houden. Met een veelvoud aan prinsjes hebben de dochters van Bernhard daar wel voor gezorgd.

(Jan Nieuwenburg, nieuwenburg@haarlemweb.nl, raadslid PvdA-Haarlem, www.nieuwenburg.haarlemweb.nl)

Van de wethouders

Huurplannen van minister Dekker, heel slecht voor de lage inkomens Minister Dekker van VROM wil tempo brengen in de bouw. Ze wil ook haast maken met de herstructurering. Met een mix van maatregelen is het haar ambitie om resultaten in de steden te halen. So far, so good! De plannen om de huren vergaand te liberaliseren beschouwt Dekker als één van de bouwstenen van haar beleid. Ja, en dan gaat het wringen. Deze plannen hebben namelijk zoveel ongewenste en gevaarlijke neveneffecten, dat het de grote operatie van de stedelijke vernieuwing in de naoorlogse woonwijken ernstig in gevaar kan brengen. Een paar van die risico's in beeld:
. Voor veel mensen die op een huurwoning zijn aangewezen gaat de deur naar verhuizen op slot. Zij kunnen immers de geliberaliseerde hoge huur niet opbrengen en hebben net niet genoeg inkomen om de stap naar een koopwoning te maken.
. De wijken die onder de liberalisatie gaan vallen worden onbereikbaar voor mensen met een laag inkomen.
. De doorstroming in Haarlem is al beperkt en zal door deze maatregel niet groter worden. Als je in een nu nog goedkope woning woont, loont het om te blijven zitten waar je zit, zelfs als je toe bent aan bijvoorbeeld een kleinere woning.
. De goedkope voorraad in Haarlem is nu nog groot genoeg, maar we hebben die voorraad ook hard nodig om de herstructurering te laten slagen.
. Het grootste risico is dat de goedkope woningvoorraad eenzijdig in bepaalde stadsdelen geconcentreerd is. Je creëert zo eenzijdige wijken voor 'arme' mensen.

We zijn in Haarlem bezig om maatwerk te leveren in de stedelijke vernieuwing. We maken daarvoor prestatieafspraken met de corporaties. Minister Dekker zou er goed aandoen om vertrouwen te hebben in de steden en hen te faciliteren om de herstructurering voor elkaar te krijgen. Dat werkt beter dan van bovenaf een generieke maatregel te treffen die de vaak uiterst kwetsbare balans in de steden verstoort. Inmiddels zijn er allerlei initiatieven genomen om de minister op andere gedachten te brengen. Ik heb overleg gehad met collega PvdA wethouders om gezamenlijk de Tweede-Kamerfracties te benaderen. In de VNG-commissie bouwen en wonen hebben we overleg gehad met de Tweede-Kamerleden Depla (PvdA) en van Bockhoven (CDA). Er is begrip voor de opvatting van de wethouders. Ik heb benadrukt dat de regering en de Tweede Kamer vooral de steden zelf de mogelijkheid te geven voor lokaal maatwerk. De steden zijn druk bezig concrete resultaten te halen (denk maar eens aan Delftwijk) ondersteun ze daarin. Ik heb de kamerleden ook gevraagd om de steden niet op te zadelen met algemene maatregelen, die het proces van vernieuwing feitelijk onmogelijk maken. De komende weken zal ik via e-mail de kamerleden de Haarlemse situatie uitleggen en pleiten voor het voorlopig in de kast houden van dit voorstel. 'Liberalisatie kan één van de precisie-instrumenten zijn die op den duur bijdraagt aan meer evenwicht op de huurdersmarkt, maar eerst wel even bouwen, bouwen en bouwen!', aldus Mimi Rietdijk. (Mimi Rietdijk, rietdiam@haarlem.nl, wethouder PvdA-Haarlem, http://www.haarlem.nl/smartsite22731.htm)

Cement
Mimi Rietdijk wil alle Haarlemmers van harte uitnodigen om op 13 december 2004 vanaf 17.00 uur aanwezig te zijn in de Refter in het Stadhuis, Grote Markt 2. Dan reikt zij het derde deel van de serie Cement uit. Deze keer is het thema "Haarlemmers in hun stad- toeristische en culturele wervingskracht." In de Cement- serie komen gewone, bekende of minder bekende Haarlemmers aan het woord over hun stad. Lezers zullen dan ook in veel van de verhalen elementen kunnen herkennen. (Mimi Rietdijk, rietdiam@haarlem.nl, wethouder PvdA-Haarlem, http://www.haarlem.nl/smartsite22731.htm)

Uit de afdeling

Projectenfonds voor Jongeren
Wat willen jongeren? Hoe kunnen we jongeren betrekken bij de gemeente op een manier die zij ook leuk vinden? En willen hangjongeren dat er meer jongerencentra komen, of willen zij gewoon op straat hangen? Die vragen stonden centraal tijdens een thema-avond die de Jonge Socialisten en PvdA dinsdag 30 november samen organiseerden in wijkcentrum Binnensteeds in Haarlem. De avond begon met een verslag van gesprekken met VMBO-scholieren van het Haarlemse Sterrencollege. Voorafgaand aan de thema-avond hadden de Jonge Socialisten op deze school met twee klassen gesproken over hun wensen en ideeën voor het Haarlemse jeugdbeleid. Over de resultaten van deze gesprekken werd vervolgens doorgesproken met Bjorn Warmerdam, medewerker van het Hillegomse jongerencentrum Solution. Hij herkende veel van de uitkomsten uit de praktijk. In de zaal waren ook vrijwilligers van het Haarlemse jongerencentrum Flinty's aanwezig. Uit de Hillegomse en Haarlemse verhalen blijkt dat de politiek geen jongerencentra met complete activiteitenprogramma's moet willen aanbieden voor jongeren. Het belangrijkste aan een jongerencentrum is dat het een plek is waar men iets gaan drinken en met elkaar kan zijn. Jongeren komen dan vanzelf wel zelf met ideeën voor activiteiten, die dan kunnen worden ondersteund. Als het initiatief van de jongeren zelf uitgaat zijn zij meestal ook bereid zelf de handen uit de mauwen te steken. Wel bleek dat er te weinig jongerencentra zijn in Haarlem. De oorzaak daarvan is vooral een gebrek aan ruimte, zowel financiële ruimte als ruimte in de stad. Na de pauze was de politiek aan het woord. Met Maarten Divendal (wethouder jeugdzaken) en Oktay Özcan (raadslid PvdA-Haarlem) werd gesproken over ruimte voor jongeren in de stad en jongerenparticipatie. Jeroen Fritz (voorzitter Jonge Socialisten Haarlem) pleitte voor een beleid waarbij, net als bij de parkeernorm voor het aantal parkeerplaatsen per woning, van tevoren wordt vastgelegd hoeveel speelruimte en voorzieningen voor jongeren er per aantal woningen aanwezig moeten zijn in een wijk. Hoewel dit voorstel is opgenomen in het laatste PvdA-verkiezingsprogramma hadden Maarten en Oktay twijfels. Zij stelden dat een te strikte richtlijn nooit haalbaar zal zijn, omdat Haarlem kampt met groot ruimtegebrek. Wel zal de PvdA zich blijven inzetten voor voldoende ruimte voor jongeren bij bijvoorbeeld herstructureringsprojecten. Maarten Divendal vertelde over het initiatief van de gemeente om een website voor jongeren op te richten. Via deze website zal volgens hem ook jongerenparticipatie mogelijk zijn. Volgens Oktay gaat dit echter niet ver genoeg. Hij nam het voorstel van de Jonge Socialisten over om een projectenfonds voor ideeën van jongeren op te richten. Jongeren kunnen hierbij projectideeën indienen, zoals bijvoorbeeld een feest of een sportevenement, en de beste ideeën krijgen subsidie uit dit fonds. Op deze manier is snel resultaat mogelijk, iets wat jongeren zelf als één van de belangrijkste voorwaarden voor jongerenparticipatie noemen. Oktay zegde toe om, als het gemeentebestuur niet met een soortgelijk voorstel komt, samen met de JS zelf een initiatiefvoorstel in de gemeenteraad in te dienen. Kijk voor een uitgebreider verslag op www.js.nl/haarlem. (Jeroen Fritz, jeroen.fritz@student.uva.nl, voorzitter JS-Haarlem, www.js.nl/haarlem)

Tweede Haarlems Politiek Café over vrijheid van meningsuiting Zeven politieke partijen uit Haarlem organiseren op dinsdagavond 25 januari in Café Studio voor de tweede keer het Haarlems Politiek Café. Thema van de tweede editie is 'In Haarlem botsen de culturen niet'. Centraal staat hierbij de discussie over de vrijheid van meningsuiting. Als sprekers zijn Mirjam Sterk (Tweede-Kamerlid CDA), André Rouvoet (Tweede-Kamerlid ChristenUnie) en Ali Oass (raadslid GroenLinks-Haarlem) uitgenodigd. Er is daarnaast veel ruimte voor debat en ontmoeting.

Het Haarlems Politiek Café begint om 20.00 uur en wordt georganiseerd door PvdA, CDA, VVD, GroenLinks, SP, D66 en ChristenUnie. Mede door de gebeurtenissen na de moord op Theo van Gogh willen de Haarlemse politieke partijen met burgers en kiezers van gedachten wisselen over de vrijheid van meningsuiting. Het gekozen uitgangspunt is dat de culturen in Haarlem niet botsen, maar is dat zo? Met de sprekers en publiek willen de partijen het gesprek aangaan. Over de grenzen van de (vrije) meningsuiting, over de vraag of het incasseringsvermogen afhankelijk is van de groepen die het betreft en over de vraag of de tolerantie in Haarlem kan verbeteren.

Tijdens de discussie zullen vele vragen aan de orde komen als: Blaast de media het probleem op, of wil de burger (in Haarlem) het helemaal niet zo zien? Zijn er wel gemeenschappelijke waarden? Mag alles gezegd worden of kent de vrijheid van meningsuiting grenzen? En hoe moet er tegen discriminatie en beledigingen aangekeken worden vanuit het verbod hierop? Kan een cabaretier meer zeggen dan een schrijver op de opiniepagina? Er is heel wat los gemaakt, de afgelopen tijd. Vanuit het landelijk perspectief willen wij naar het Haarlemse perspectief en misschien biedt deze avond een goede bodem, voor de lokale partijen, om naar een beter klimaat in Haarlem te streven.

Zowel de sprekers als de bezoekers zal worden gevraagd te reageren op actuele stellingen rond het thema. De avond zal worden geleid door Frans Huissen. Mustafa Ocal van stichting Radius zal een inleiding verzorgen. De toegang is vrij. (Erik-Jan Voogt, erik-jan.voogt@hetnet.nl, bestuurslid PvdA-Haarlem)

Marleen Barth is de nieuwe voorzitter van de Onderwijsbond CNV

Marleen Barth (40) wordt per 1 januari 2005 de nieuwe voorzitter van de Onderwijsbond CNV. 'Ik heb er ontzettend veel zin in! Ik heb het onderwijs gemist de afgelopen twee jaar, en ben blij dat ik er weer in terug kan', zegt ze enthousiast. Ze werkte bij dagblad Trouw als parlementair onderwijsjournalist, was onderwijswoordvoerder voor de PvdA in de Tweede Kamer en was fractievoorzitter van dezelfde partij in de Provinciale Staten van Noord-Holland. (bron: http://www.ocnv.nl/)

==========

Op de agenda

(kijk ook op http://www.haarlem.pvda.nl/pvdahaarlem/agenda.html)

14 december 20.00 uur - Ledenvergadering waarin het fractieprofiel wordt vastgesteld en de groslijst- en programmacommissie worden ingesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, locatie: Binnensteeds, Nieuwe Groenmarkt 20 in Haarlem 25 januari 2005 20.00 uur - PvdA-ledenvergadering, café Studio aan de Grote Markt (zie ook de rubriek 'uit de afdeling') 29 maart - PvdA-jaarvergadering (aanvang en locatie nog onbekend) 5 februari 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Arjen Overbeek en Tweede-Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis 5 maart 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Rineke Mesman op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis 2 april 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Oktay Özcan en Tweede-Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis

vrijdag 23 / 24 december 2004 - volgende editie

==========

Emailadressen:

. Leden van de fractie en het afdelingsbestuur: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/adressen.html
. PvdA-gemeenteraadsfractie Haarlem: helgakoper@schurer.nl
. PvdA-afdeling Haarlem: jorunnleemeijer@hotmail.com
. PvdA landelijk partijbureau: pvda@pvda.nl

Websites:

. Nieuwsbrieven PvdA-fractie: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html
. PvdA-Haarlem: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem.html
. Jonge Socialisten, afdeling Haarlem: http://www.js.nl/jshaarlem
. PvdA Noord-Holland: http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl
. PvdA landelijk: http://www.pvda.nl


. Mimi Rietdijk: http://www.haarlem.nl/smartsite22731.htm
. Maarten Divendal: http://www.haarlem.nl/maartendivendal
. Jan Nieuwenburg: http://www.nieuwenburg.haarlemweb.nl
. Arjen Overbeek: http://www.arjenoverbeek.nl

De verkiezingsprogramma's van de PvdA:

. Haarlem: Betrouwbaar, eerlijk en sociaal; Keuzes voor Haarlem (2002-2006): http://red.pvda.nl/~haarlem/download/verkiezingsprogrammahaarlem02.doc
. Noord-Holland: Samen sociaal, samen sterker (2003-2007): http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl/staten2003/programma/inhoud.htm
. Verkiezingsprogramma 2002-2006 en verkiezingsmanifest 2003-2007: http://pvda.nl/renderer.do/returnPage/37298/itemId/11491/menuId/37298/pageId/37213/sf/37298/instanceId/37412/
. Europees Verkiezingsmanifest: http://pvda.nl/r/download.do/id/100008595/cd/true/
. Concept-Beginselprogramma (tweede versie): http://pvda.nl/download.do/id/300000491/cd/true

==========
Over de Nieuwsbrief

De PvdA-Nieuwsbrief verschijnt eenmaal per twee weken, in principe op een vrijdag. De Nieuwsbrief bevat de laatste aanvullingen van de Internetpagina's van de PvdA-Haarlem en de PvdA-gemeenteraadsfractie. Deze nieuwsbrief kunt u nalezen op de PvdA-Haarlem-website: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html Berichten en oproepen voor de Nieuwsbrief kunnen tot donderdag voor 17.00 uur worden aangeboden via: pvda@haarlem.nl De datum van de volgende Nieuwsbrief staat onder het kopje 'Op de agenda'. ==========

Copyright © 10-12-2004 Partij van de Arbeid - Fractie Haarlem

****************

Disclaimer:
Op grond van de algemeen bekende risico's van e-mail berichtenverkeer die door de verzender niet zijn te beïnvloeden, is alle informatie in dit bericht onder voorbehoud.


---- --