Digitale Gemeente Houten

BRU pleit voor lagere maximumsnelheid rond Utrecht

vrijdag 10 december 2004 - Bron: Bestuur Regio Utrecht

Het Bestuur Regio Utrecht (BRU) heeft in een brief aan verkeersminister Peijs aangegeven blij te zijn met het besluit van de minister om de maximumsnelheid op de A12 tussen Oudenrijn en Lunetten te verlagen, namelijk op de parallelbanen van 100 naar 80 km/uur en op de hoofdrijbaan van 120 naar 100 km/uur.

Tegelijkertijd heeft het BRU in de brief haar bezorgdheid uitgesproken over een eventuele verhoging van de maximumsnelheid op andere delen van de ring van snelwegen rond Utrecht.

De minister wil namelijk onderzoeken of een verhoging van de maximumsnelheid mogelijk is van 100 naar 120 km/uur op het wegvak Oudenrijn knooppunt Everdingen (A2) en op het wegvak Lunetten Driebergen (A12).

In het Regionaal Verkeers- en Vervoerplan 2005-2015 (RVVP), dat onlangs is vastgesteld, pleit het BRU voor verlaging van de maximumsnelheid op de ring rond Utrecht naar 80 km/uur omdat:


- de verkeersdrukte op dit snelwegennet al groot is en alleen maar verder zal toenemen;

- verlaging van de snelheid een positieve invloed heeft op de doorstroming van het verkeer;

- de schade als gevolg van de uitstoot van NO2 en fijn stof enorm is; door een lagere snelheid wordt deze schade substantieel minder;
- verlaging van de snelheid het aantal verkeersslachtoffers vermindert;

- een eenduidig regiem voor de hele ring gewenst is om de snelheid beter te kunnen controleren.

Het BRU heeft de minister gevraagd om bij het onderzoek nadrukkelijk rekening te houden met deze argumenten. De positieve effecten van het verlagen van de snelheid naar 80 km/uur zijn onlangs overtuigend aangetoond op de A13 bij Rotterdam Overschie.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).