Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


BTTB blij met behoud spoorboekje, maar.....

vrijdag 10 december

De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) is blij dat de NMBS ook voor de dienstregelingsperiode die deze zondag begint weer een spoorboekje uitbrengt. Wel is de reizigersbeweging van mening dat de NMBS reclame voor dit product moet maken. De prijs heeft een ontradend effect: 10 euro, tegen 4,50 vorig jaar.

In december 2003 kondigde de NMBS aan dat er vanaf 2004 geen spoorboekje meer zou verschijnen. Na protest van ombudsman en reizigersorganisaties nam ze die beslissing in de zomer van 2004 terug. De BTTB is blij met deze beslissing.

Toch is de reizigersbeweging nog niet helemaal tevreden. Het spoorboekje wordt vrijwel nergens aangekondigd, laat staan dat er reclame voor wordt gemaakt. Loketmedewerkers bieden in eerste instantie allerlei gratis folders aan. Een reiziger die het spoorboekje wil kopen moet in veel gevallen sterk aandringen. De BTTB vraagt om het spoorboekje zichtbaar te tonen aan de loketten, zoals de NMBS tot voor enkele jaren deed.

Jaloers kijkt de BTTB naar de situatie in Nederland. Daar haalt het spoorboekje met zijn oplage van 140.000 exemplaren (België 6.000) ieder jaar opnieuw de boeken-top-10. Daar ligt het spoorboekje in alle boekhandels en kost het 5,50 euro, maar de vaste klanten krijgen ongeveer de helft korting. De reizigersbond vreest dat de tien euro die de NMBS voor het spoorboekje vraagt een sterk ontradend effect heeft en dat het spoorboekje op termijn zal verdwijnen.


---

Voor meer info: BTTB, 09/ 223 86 12, info@bttb.be

terug Nederland: 140.000 spoorboekjes, België 6.000