Ingezonden persbericht


Tentoonstelling In dienst van Diaghilev (11 december 2004 - 28 maart 2005) Groninger Museum

De lijst van kunstenaars, componisten en choreografen die Diaghilev ontdekte, inspireerde en aan zich wist te binden is indrukwekkend en lijkt eindeloos. Hij was de drijvende kracht achter de samenwerking tussen verscheidene kunstenaars en initieerde nieuwe producties. Tegelijkertijd droeg hij ook zorg voor de financiën die met deze projecten gepaard gingen.

De tentoonstelling In dienst van Diaghilev in het Groninger Museum legt een grote nadruk op het werk van kunstenaars die voortkomen uit Diaghilevs tijdschrift Mir Iskoesstva (Wereld van de Kunst). Het gaat om in de westerse kunstwereld vrijwel onbekende namen van kunstenaars als Michail Vroebel, Valentin Serov en Aleksandr Golovin.

De kunst van de hierboven genoemde vroege deelnemers aan Mir Iskoesstva wordt in de tentoonstelling gecontrasteerd met werk van Pablo Picasso en Henri Matisse en andere West-Europese kunstenaars. Behalve deze confrontatie zal een grote selectie werken van de kring van Russische kunstenaars - Aleksandr Benois, Leon Bakst, Michail Larionov en Natalja Gontsjarova - waarmee Diaghilev in Parijs samenwerkte, natuurlijk niet ontbreken.

In de zalen van het museum zullen meer dan 150 objecten worden tentoongesteld, variërend van schilderijen, tekeningen, kostuum- en decorontwerpen, originele kostuums en theaterdoeken.

Diaghilev Festival
In het kader van de tentoonstelling In dienst van Diaghilev in het Groninger Museum staat de stad Groningen van 26 tot en met 30 januari 2005 geheel in het teken van het Diaghilev Festival. Middelpunt van het festival is de Russische impresario, producent en showman Sergej Diaghilev, een van de grootste kunstvernieuwers van de afgelopen eeuw. Hij werd vooral bekend als oprichter en inspirator van Les Ballets Russes, maar was ook organisator van tentoonstellingen en opera's. In de geest van Diaghilev is een zeer divers programma samengesteld met ballet-, opera- en muziekvoorstellingen van internationale allure.

Beroemde balletgezelschappen komen uit de hele wereld speciaal naar Groningen om deel te nemen aan dit groots opgezette festival. Deelnemers zijn Kirov Ballet en Opera uit Sint-Petersburg, het Royal Ballet uit Londen, het Joffrey Ballet uit Chicago, het Ballet de Bordeaux, het Nationale Ballet en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Daarnaast wordt een nevenprogramma georganiseerd met lezingen, films en workshops.

Sieb Posthuma

Sieb Posthuma (foto: Ellis Faas)

De bekende Nederlandse tekenaar Sieb Posthuma zal de vormgeving ontwerpen van het tijdelijke theater dat wordt gebouwd in Martiniplaza. Posthuma voorziet de wanden van het theater van immense wandschilderingen. Het theater zal het podium zijn waarop de geprogrammeerde balletten worden uitgevoerd. Na het festival wordt het theater weer ontmanteld.

Posthuma studeerde in 1987 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Zijn werkterrein strekt zich uit van politieke tekeningen tot lifestyle-illustraties, telefoonkaarten, cd-hoesjes en campagnes voor goede doelen. Ook illustreerde Posthuma talloze boeken, voor zowel volwassenen als kinderen.

Marius Stravinsky

Marius Stravinsky

Marius Stravinsky, nazaat van de beroemde componist Igor Stravinksy, zal het Helikon Opera dirigeren tijdens het Diaghilev Festival.

De 23-jarige Stravinsky begon op vierjarige leeftijd met vioolspelen. Tijdens zijn studie in Londen deed Marius Stravinksy zijn eerste ervaring op met het dirigentschap. Na betrokken te zijn geweest bij orkesten als het Fulham Symphony Orchestra, werd hij in 2002 aangesteld als assistent-dirigent van Vladimir Ponkin in Moskou. Naast zijn optreden op het Diaghilev Festival zal hij de Helikon Opera dit jaar dirigeren tijdens uitvoeringen van Carmen en Lady Macbeth of the Mtensk District.

Cédric Ygnace gepromoveerd tot eerste solist

Cédric Ygnace door Joris Jan Bos

Met ingang van het seizoen 2004-2005 wordt Cédric Ygnace, het gezicht van het Diaghilev Festival, eerste solist bij Het Nationale Ballet. Dit heeft artistiek directeur Ted Brandsen onlangs aangekondigd.

Cédric Ygnace maakte in het seizoen 1998-1999 zijn debuut bij Het Nationale Ballet als lid van het corps de ballet. In 2000 werd hij gepromoveerd tot grand sujet. Hij werd tweede solist in 2002. In 2003 maakte Cédric zijn debuut met de rol van Prince Florimund in The Sleeping Beauty. De Telegraaf over dit debuut: "Met zijn fantastische sprongen, zijn geweldige persoonlijkheid en adembenemende passie is hij een van de grootste talenten van Het Nationale Ballet". In februari 2004 danste Cédric de hoofdrol in Pulcinella van artistiek directeur Ted Brandsen. Het tijdschrift Dance Europe zei hierover: "Cédric Ygnace is een zeer getalenteerde en charismatische danser"

Meer informatie over het programma, de toegangskaarten en de tentoonstelling In dienst van Diaghilev in het Groninger Museum vindt u op www.diaghilevfestival.nl en op www.groningermuseum.nl.

Nu in het / Now in the Groninger Museum

23 mei - 6 september / 23 May - 6 september: Marc Newson

30 april 2004 - 22 augustus 2004: Pioniers van het Vlaams expressionisme - Van den Berghe, Permeke, De Smet 30 April 2004 - 22 August 2004: Pioneers of Flemish expressionism - Van den Berghe, Permeke, De Smet