Gemeente Eemsmond


Saluutschoten in Eemsmond tijdens begrafenis Prins Bernhard woensdag 8 december 2004

Op zaterdag 11 december 2004 vuurt Stichting Historie der Koninklijke Nederlandse Veldartillerie 1812-1912 uit Usquert saluutschoten af met de antieke kanonnen van de vereniging tijdens de uitvaart van ZKH Prins Bernhard. De vereniging vuurt elke minuut een schot af als eerbetoon aan Prins Bernhard en als uiting van diepe droefenis over zijn overlijden.

De Groninger Vereniging voor Artillerietraditie hoopt met het eerbetoon op 11 december tevens het gevoel van rouw tot uitdrukking te brengen van alle ex-militairen en veteranen in de provincie Groningen en uiteraard van alle andere Groningers. Het batterij kanonnen (6-veld) wordt voor de Menkemaborg in Uithuizen opgesteld. De verwachting is dat het eerste schot om 9.40 uur afgegeven zal worden. Het personeel van de batterij zal gekleed zijn in het ceremoniële uniform van de Artillerie uit 1895.

Ook saluutschoten Koninklijke Landmacht
De saluutschoten van de vereniging sluiten aan bij de saluutschoten van de Koninklijke Landmacht. Tijdens de laatste tocht van de prins van Paleis Noordeinde naar de Grote Kerk in Delft vuurt de Artillerie van de Koninklijke Landmacht elke minuut een schot af. In vroegere tijden gebeurde dit in alle delen van het land om het hele land te laten weten dat een lid van het Koningshuis aan zijn laatste reis was begonnen. In die tijd was er immers geen radio of TV. Prins Bernhard zal op zijn laatste tocht gekleed zijn in het uniform van Generaal van de Koninklijke luchtmacht en zijn kist zal vervoerd worden op het affuit (onderstel) van een kanon.

Eerdere saluutschoten
Ongeveer een jaar geleden stond de batterij op dezelfde plaats opgesteld om 101 saluutschoten af te geven bij de geboorte van Prinses Amalia. Op 30 april jl. werd HM de Koningin met saluutschoten welkom geheten in Warffum. Na deze vreugdevolle momenten is de huidige taak een minder plezierige.

De Stichting Historie der Koninklijke Nederlandse Veldartillerie 1812-1912
De Stichting Historie der Koninklijke Nederlandse Veldartillerie 1812-1912 is gevestigd in Usquert. Aan deze stichting is de Groninger Vereniging voor Artillerietraditie verbonden. De leden van de vereniging bestaan deels uit oud-militairen, maar ook uit mensen die nooit in dienst zijn geweest, waaronder ook een groot aantal dames.