Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, november 2004

LEZINGENSERIE BLIKOPENER IN MAASLANDSE BIBLIOTHEKEN:

De geboorte van juwelen door goudsmid Vincent Cober

Op maandag 13 december is goudsmid Vincent Cober te gast in de Openbare Bibliotheek Oss. Hij vertelt over het ontwerpen van zijn collectie, de technieken waarmee je sieraden kunt maken en de daadwerkelijke realisatie van juwelen.

De lezing begint om 20.00 uur en wordt georganiseerd door de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks. Toegangsprijs is 3,50. De avond maakt deel uit van de serie BLIKOPENER waarin bibliotheken uit het Maasland gezamenlijk hun lezingen presenteren.

Vincent Cober

Toen Vincent Cober ongeveer veertien jaar oud was, begon hij -naast school- bij zijn moeder in de zaak geïnteresseerd te raken in het juweliersvak. Door de goudsmid van zijn moeder werd hij zelf opgeleid tot goudsmid en behaalde zijn meesterteken al op zeventien-jarige leeftijd. Hierna begon hij in de avonduren voor zichzelf en startte een eigen bedrijfje. Er werd voornamelijk werk verricht voor andere juweliers zoals reparaties en vermakingen. Aangetrokken door het avontuur ging Vincent als goudsmid werken in St. Maarten (Nederlandse Antillen). Na een half jaar reisde hij af naar India waar hij in Jaipur een leraar vond die hem wegwijs maakte in de wereld van de edelstenen.

Weer een klein half jaar later keerde hij terug naar Nederland waar hij in 1989 een winkel in de Osse Houtstraat opende. Van meet af aan liep het goed en er kwamen al snel stagiares en meerdere goudsmeden werken. Er werd geïnvesteerd in een gieterij en moderne las- en laserapparatuur waardoor zij als team in staat zijn om hoge kwaliteit sieraden te maken. Door een combinatie van handgemaakte en deels machinaal gemaakte producten ligt er experimenteel werk naast meer gangbare producten, waardoor duidelijkheid ontstaat over de eigen stijl van Vincent Cober. De sieraden en juwelen die tegenwoordig gemaakt worden, zijn van bijzondere kwaliteit en (kunstzinnige) vormgeving. Ze zijn soms te koop als unica of maken anders deel uit van een serie van maximaal 8 stuks, uitsluitend verkrijgbaar in Oss.

De geboorte van juwelen

Juwelen zijn sieraden waarin bijzondere edelstenen zijn verwerkt. Maar wie staat er bij stil hoe een juweel wordt geboren en wat eraan voorafgaat voordat het klaar is? Door hard werken, durf en creativiteit ontstaan volgens Vincent Cober de mooiste sieraden. Tijdens de lezing vertelt hij hoe sieraden worden gemaakt. Hij gaat in op de technieken hoe je een sieraad kunt maken, welke technieken je voor welk werk het beste kunt toepassen en waarom hij daarvoor kiest.

Ook licht hij het ontwerpproces toe. Dit moment is niet altijd duidelijk aan te geven. Grote delen van zijn collectie ontwerpt hij tijdens een vakantie, als hij goed uitgerust is en niet met zijn hoofd in een productieproces verwikkeld zit. Maar ook in februari, maart en april wanneer het rustig is in de winkel kan hij in alle rust experimenteren met ontwerpen. Van groot belang zijn verder het productieproces en de finishing touch, oftewel hoe de daadwerkelijke realisatie van die collecties van juwelen tot stand komt. Cober: Ik krijg een geweldig gevoel wanneer ik de edelsteen op een bepaalde manier ga solderen, waardoor het juweel nog beter tot zijn recht komt.

Einde persbericht.