Gemeente Eindhoven

Persbericht: 7 december 2004, no. 285

Vuurwerkcampagne 2004-2005

Vuurwerkcampagne in hele regio van start

Op maandag 13 december geven de gemeenten, politie en Bureau HALT het startsein voor de Vuurwerkcampagne. In ruim tien gemeenten in de hulpverleningsregio Zuidoost- Brabant gaat de burgemeester of een wethouder samen met iemand van de politie en HALT het voorlichtingsmateriaal op een van de scholen aanbieden. De Vuurwerkcampagne loopt van maandag 6 december tot en met zondag 9 januari en is gericht op het voorkomen en terugdringen van vuurwerkoverlast en ongelukken en het aanpakken van overtreders van de vuurwerkregels.

De campagne start met de verspreiding van voorlichtingsmateriaal onder leerlingen van 10 tot 15 jaar. Het materiaal geeft informatie over veiligheid, regels en de consequenties als je de regels overtreedt. Ook ouders worden via een brief bij de campagne betrokken. Kijk voor meer informatie op www.areyoupro.nl

Politie en HALT geven op een aantal scholen gastlessen. De scholen die niet bezocht worden krijgen instructiemateriaal om zelf een vuurwerkles te kunnen verzorgen.
Via posters verwijst de brandweer de kinderen naar het vernieuwde vuurwerkspel op www.brandweer.nl. Daar is spelenderwijs te ontdekken welke maatregelen het beste beschermen tegen ongelukken met vuurwerk. Het spel is ontworpen voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool, maar is leuk en leerzaam voor iedereen.

Vuurwerkregels

* Vuurwerk kopen mag:

- als je 16 jaar of ouder bent;

- op 29, 30 en 31 december;

- bij de erkende verkoopadressen.

* Afsteken mag alleen op 31 december van 10.00 uur s ochtends tot 2.00 uur s nachts.

* Illegaal vuurwerk (zoals strijkers) is verboden.
* Wees voorzichtig en veroorzaak geen overlast voor mensen en dieren.

Aanpak
Jongeren die ondanks de voorlichting de vuurwerkregels overtreden worden door de politie naar Bureau HALT gestuurd. Afhankelijk van hun leeftijd en de ernst van de overtreding krijgen zij daar voorlichting over vuurwerk en tussen de 3 en 10 uur werkstraf opgelegd. De straf bestaat meestal uit het opruimen van zwerfafval of helpen op de gemeentewerf of in een zorginstelling.

Schoonmaakactie

Jongeren die in de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw worden aangehouden gaan maandag 3 januari aan de slag in hun woonplaats om vuurwerkafval op te ruimen. Als de werkstraf naar behoren is uitgevoerd is de overtreding goedgemaakt en de zaak afgedaan.

Meer informatie

© 2004 Gemeente Eindhoven