Partij van de Arbeid


Den Haag, 8 december 2004


PvdA houdt hoorzitting over vuurwerk


De feestdagen staan voor de deur, Oudjaar komt naderbij. Daarom houdt de Partij van de Arbeid op maandag 13 december in de Grenadierzaal in het gebouw van de Tweede Kamer een hoorzitting over de handhaving van het huidige Vuurwerkbesluit.


Gedurende de hoorzitting worden diverse partijen die betrokken zijn bij de in- en uitvoering van het Vuurwerkbesluit in de gelegenheid gesteld hun visie kenbaar te maken. De hoorzitting begint om 11.00 uureneindigtom13.00uur.


Nu grotere en kleine bedrijven zich opmaken voor de leverantie van vuurwerk voor de jaarwisseling wordt duidelijk hoe het met de uitvoering van de voorschriften gesteld is. De veiligheidseisen zijn strenger dan ooit. Maar sommige bedrijven voldoen nog niet aan de nieuwe regels. Zij vragen meer tijd.


De invoering van het Vuurwerkbesluit is ook niet overal even snel opgepakt. Er bestaat grote variatie tussen gemeenten. Soms doordat gemeenten verschillend zijn omgegaan met de nieuwe vergunningplicht, soms omdat bedrijven onvoldoende hebben meegewerkt. De strenge eisen hebben een aantal leveranciers ertoe doen besluiten maar af te zien van de verkoop van vuurwerk. Het is echter de vraag of met het verdwijnen van een groot aantal verkooppunten de veiligheidssituatie is verbeterd. Er verschijnen in de media de laatste weken weer berichten van forse hoeveelheden onderschept illegaal vuurwerk en inkoop van over de landsgrenzen.


De Partij van de Arbeid streeft naar realistisch handhaving van het Vuurwerkbesluit. Daarover gaan we met alle betrokkenen in gesprek.


De resultaten van de hoorzitting zullen enkele dagen na de hoorzitting worden weergegeven op www.godelievevanheteren.pvda.nl.


Voor verdere informatie: Godelieve van Heteren 06 - 1830 5779