Radboud Universiteit Nijmegen

Geachte redactie,

Hierbij ontvangt u een kort programmaoverzicht van Horen, zien & zwelgen. Dit filmfestival wordt georganiseerd door Cultuur op de Campus, de culturele organisatie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het festival geeft een gevarieerd beeld van de wereld van de cinema, met films in vier thema's, videokunst van de Zuid-Afrikaan Robin Rhode en klassieke stomme films begeleid door live muziek.

Vriendelijke groeten,

Lydia van Aert, Cultuur op de Campus

PS Bel voor extra informatie naar 024-3612823 (Hanneke of Lucia).

13 t/m 16 december

FILMFESTIVAL: HOREN, ZIEN & ZWELGEN

Cultuur op de Campus scheert in vogelvlucht over de wereld van het witte doek. Bekijk drie dagen lang films in vier thema's: must see klassiekers, films met regisseurslieveling Steve Buscemi, representanten van het Dogma-manifest (soberheid en realisme) en een overzicht van de veelzijdige Japanse cinema. De slotdag, donderdag, biedt videokunst en combineert film met live muziek.

INFO

Films in het CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit Nijmegen

Filmkaartje ¬1,50, passepartout ¬6,00 (donderdagprogramma's gratis)

Voorverkoop t/m dinsdag 14 december:

tijdens lunchpauze in de Refter (Erasmusplein 1, Radboud Universiteit Nijmegen)

en tijdens kantooruren op Gymnasionkamer -1.320 (Heyendaalseweg 141, Radboud Universiteit Nijmegen)

Zaalverkoop vanaf 15 minuten voor aanvang

Maandag 13 december


* Classics: PANTSERKRUISER POTEMKIN - 19.00u, CC3

Sergej Eisenstein maakte de film in 1925 als ode aan de (mislukte) revolutie van 1905 en als socialistisch pamflet. Beroofd van geluid en historische context worden we in 2004 teruggeworpen op de overweldigende beelden.


* Buscemi: TREES LOUNGE - 19.00u, CC5

Het deels autobiografische regiedebuut (1996) van Steve Buscemi toont het kansloze bestaan van een barfly. Buscemi vertolkt de hoofdrol en gebruikte zijn geboortewijk als set.


* Dogma: THE IDIOTS - 20.45u, CC3

Lars von Trier trekt de dogma's tot in het extreme door in deze film (2002) over mensen die lichamelijke en verstandelijke handicaps simuleren.


* Japan: ZATOICHI - 20.45u, CC5

De mythische zwaardvechter Zatoichi is een populair Japans filmpersonage. Takeshi Kitano maakte over hem een licht absurde, aanstekelijke en bloedige samoeraifilm (2003), vol overweldigende kostuums, decors en martial arts.

Dinsdag 14 december


* Classics: CASABLANCA - 19.00u, CC3

Deze klassieker der klassiekers speelt zich af in Marokko, ten tijde van WOII. De hoofdrollen zijn voor Bogart, Bergman en de muziek van Max Steiner.


* Buscemi: FARGO - 19.00u, CC2

Jerry laat zijn vrouw kidnappen voor losgeld, maar de ingehuurde boeven (o.a. Buscemi) maken er een bende van. Hilarische krimikomedie (1996) van de Coen Brothers.


* Dogma: ITALIAN FOR BEGINNERS - 21.00u, CC3

In deze romantische comedy zonder opsmuk (Scherfig, 2000) proberen singles hun leven meer schwung te geven met een cursus Italiaans.


* Japan: RASHOMON - 21.00u, CC2

Akira Kurosawa's meesterwerk (1950) vertelt een verhaal van verkrachting en moord in de bossen, vanuit vier verschillende personages. Wie kent de ware toedracht?

Woensdag 15 december


* Classics: LE MEPRIS - 19.00u, CC3

Het spraakmakende Le Mépris (de verachting, Godard, 1963) is zowel een huwelijksdrama als een film over het filmmaken zelf. Met Fritz Lang en Brigitte Bardot.


* Buscemi: GHOST WORLD - 19.00 u, CC5

In deze comicverfilming (2000) houden de tieners Enid en Rebecca (Scarlett Johansson) zich met cynisme staande. Buscemi is de wereldvreemde platenverzamelaar Seymour.


* Dogma: FESTEN - 21.00u, CC3

Als de pater familias zijn verjaardag viert, lopen de spanningen zo hoog op dat de kloppende familiezweer barst. De eerste Dogmafilm (Vinterberg, 1998) slaat door de homevideo-achtige beelden in als een bom.


* Japan: GRAVE OF THE FIREFLIES - 21.00u, CC5

Isao Takahata maakte een animatiefilm (1988) waarin de naïeve vorm de bloedserieuze inhoud eerder versterkt dan afzwakt. Twee kinderen overleven tijdens WOII op het platteland.

Donderdag 16 december

Video art: ROBIN RHODE

Gewapend met spuitbus, krijt en camera gaat de Zuid-Afrikaanse videokunstenaar Robin Rhode de strijd aan met zijn eigen muurschilderingen.


*12.45-13.30u, Halte 4, E.4.02, vierde verdieping Erasmusgebouw, Erasmusplein 1, entree gratis

Donderdag 16 december

MOVIES & MUSIC met Vehicle en Sennen

De slotavond van het festival combineert film met live muziek. In CC3 trekt een bonte collectie korte films en animaties aan het oog voorbij. Tussen de grappige, schokkende, experimentele, kwetsbare en absurde filmpjes door kun je in en uit lopen. Breng dus ook een bezoek aan het CultuurCafé, waar de bands Vehicle en Sennen filmische postrock spelen bij stomme films als Das Kabinett des Doktor Caligari (1920).


*19.00u, CC3, vanaf 20.00u ook: CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.sennen.info, www.vehicleband.tk

Cultuur op de Campus
Lydia van Aert
Radboud Universiteit Nijmegen
Comeniuslaan 6, k -1.70
T: 024 - 361 59 12
F: 024 - 361 55 47
E: l.vanaert@dsz.ru.nl
W: www.cultuuropdecampus.nl

N.B. Mijn nieuwe e-mailadres is: l.vanaert@dsz.ru.nl. Het is veranderd vanwege de naamswijziging van Katholieke Universiteit Nijmegen in Radboud Universiteit Nijmegen.