Socialistische Partij

Jubileumfeest voor koningin van half miljoen gehamerd

Het is nu eindelijk een feit, de koningin krijgt haar jubileumfeest ook in Noord-Holland. Op maandag 13 december vroeg Gedeputeerde Staten de statenleden in te stemmen met het voorstel in het jubileumjaar samen met Zuid-Holland een Hollandmaand te organiseren. Kosten, om en nabij de 6 ton euro. De SP keurt de gang van zaken en de hoge kosten af en stemde tegen het voorstel.

Het advies van de Commissie waarin het voorstel beging december was besproken, adviseerde het stuk te hameren. Hamerstukken zijn over het algemeen stukken waarover alle leden het eens zijn. Met dit stuk was dat niet het geval en bovendien was er nogal wat geld mee gemoeid. Dat de voorzitter niettemin het advies van de Commissie wenste op te volgen, is kenmerkend voor de manier waarop deze kwestie vanaf het allereerste begin door deStatenheenisgeloodst.

In september werden de fractievoorzitters nog gepolst door de Commissaris van de Koningin over een mogelijk feest ter ere van het jubileum van de Koningin. Het merendeel bleek moeite te hebben met de financiën. Om die reden vroeg de Commissaris radiostilte, immers niets was nog zeker. Die radiostilte duurde uiteindelijk tot en met de begroting eind november. De SP werd bij de begrotingsbehandeling zelfs op haar vingers getikt toen zij een tipje van de sluier wenste op te lichten, omdat als er een feest komt, het geld toch in 2005 dient te worden begroot. Maar tipjes van de sluier oplichten was ook op dat moment nog niet de bedoeling, en toen opeens werd in de eerste dagen van december met een sneltreinvaart een kant- en klaarproduct van om en nabij de halve miljoen door de Staten heen geperst.

De SP heeft haar afkeuring uitgesproken over de gang van zaken. De SP vindt het op zijn zachtst gezegd belachelijk dat de wens van de koningin, een rustig feestje, in het geheel niet telt. De SP vindt bovendien dat in een tijd waarin van iedereen wordt gevraagd de broekriem aan te trekken, iets waar met name de lage inkomens van te lijden hebben, voor een feest een dermate grote som wordt uitgetrokken. Dat is vooral niet te pruimen, nu blijkt dat een van de onderdelen van het feest, de staten van Zuid- en Noord-Holland gaan samen feestelijk vergaderen in Dordrecht, het leeuwendeel van de kosten beslaat. De SP heeft dan ook tegen het voorstel gestemd. printvriendelijke versie