Socialistische Partij

SP blijft tegen het Wieringerrandmeer

De SP blijft er bij dat het Wieringerrandmeerproject niet moet worden uitgevoerd. Ontdoe je namelijk het project van alle tierelantijnen, dan blijkt, dat voor een totaal van 300 miljoen euro, waarvan de provincie 29 voor haar rekening neemt, alleen rijke mensen worden bediend. Immers de woningen die naast het te graven meer worden gebouwd, zijn regelrechte villas. Dus geen normaal mens die iets aan dit project heeft.

Volgens de gedeputeerde voorziet het project in groei van de werkgelegenheid in de Noordkop. Echter die beweringen heeft hij tot en met maandag 13 december niet weten te staven met harde cijfers. Destijds, in 1999, toen in Amsterdam moest worden besloten over de Ceresterminal, waardoor volgens zeggen van de toenmalige wethouder de werkgelegenheid in de Amsterdamse haven enorm zou aantrekken, heeft de SP ingestemd met de peperdure aanschaf van die terminal. Want inderdaad werkgelegenheid is belangrijk, en dát argument deed de SP toen dus voor stemmen. Echter, anno 2004 heeft nog geen schip de Amsterdamse terminal bezocht. Kortom, een blamage van de eerste orde, óók voor de SP. Werkgelegenheid is best, maar het moet met cijfers worden onderbouwd, dat is het leergeld dat de SP toen heeft betaald.

In het geval van het Wieringerrandmeer is zelfs geen onderzoek gedaan naar de draagkracht in de samenleving. Oftewel, willen de mensen in de Noordkop dat Wieringerrandmeer eigenlijk wel? Het project is geboren achter tekentafels en is nooit, bijvoorbeeld per referendum, getoetst.

Er is nóg iets mis met het project en dat is de publiek-private constructie, de zogenaamde PPS. Dergelijke constructies zijn de afgelopen tijd hoog mode. De SP ziet het met lede ogen aan. Immers het betekent niets anders dan dat een overheid in zee gaat met een particulier bedrijf, dat van origine vrijwel altijd andere belangen heeft dan eerstgenoemde partij, namelijk het maken van winst. Het overheidsbelang en van dit specifieke particuliere belang zijn per definitie niet te matchen. Oftewel, de overheid gokt met gemeenschapsgeld, onzekerheden troef, en als burger heb je het nakijken. printvriendelijke versie