GROUND CONTROL

Van Nelle Ontwerpfabriek Rotterdam theaterlocatie voor Odyssee

Na de buitenspektakelstukken Dante en Faust trekt regisseur Bert Barten met zijn hartverwarmende versie van het beroemde boek De Odyssee langs de 12 provincies. Flevoland, Gelderland, limburg en Brabant hebben enthousiast kennis gemaakt met deze succesvolle voorstellingen-reeks. Op steeds weer verrassende en indrukwekkende locaties wordt het verhaal van Odysseus verteld. Na de try-out in de kale ruimtes van de splinternieuwe Rabotoren in Almere, volgden de stoffige zalen van een voormalige Nijmeegse boekhandel, het 70 kilometer lange stelsel van de Zonneberggrotten van de St. Pietersberg te Maastricht en het 22.000 m2 grote gebouw van handelsmaatschappij Euretco in Breda. De komende twee weken is Odysseus reis te volgen in de imposante ruimtes de Van Nelle Ontwerpfabriek, te beginnen van de kelders tot aan de transparantie, vanwaar je heel Rotterdam kunt aanschouwen. Met vijftig mensen per vertelrondleiding, waarvan er vijf per avond plaatsvinden, is dit een intieme voorstelling voor spektakelregisseur Bert Barten.
Bert Bartens Odyssee neemt u mee op reis langs de route die de grote held Odysseus aflegde, van Troje naar zijn thuisbasis Ithaca. Het tekstgedeelte is bewerkt door acteur/regisseur Helmert Woudenberg. De vertellers zijn acteurs, speciaal getraind om te vertellen. Het is een tocht van afbraak, van verlies, en van loslaten aldus Barten. Het publiek maakt de reis al wandelend mee, zij wordt geleid van donker naar licht. Juist als je je ogen afsluit voor informatie, gaan je andere zintuigen beter functioneren. Je tastzin wordt scherper en wat het met je smaak doet... dat is een verrassing, aldus Bert Barten. Dat is de reden dat Bert Barten zijn publiek laat beginnen met een Diner in het Donker. Blinden zijn hierbij de begeleiders, een verwijzing naar Homerus, die ook blind was. En het eten wordt opgediend door obers met nachtkijkers. Vervolgens begint de verteller met zijn verhaal. Al wandelend langs veertien scènes van de Odyssee ondergaat het publiek de tocht. De voorstelling is een unieke ervaring waar een enkel kaarslicht of een indringende projectie je werkelijk kunnen raken. Het is vooral een zintuiglijke belevenis: alle zintuigen worden bespeeld en gestreeld: van smaak, geluid, optische illusies en videoprojecties tot geuren en kleuren. Maar vooral het meeslepende verhaal van de verteller roept de verbeelding tot leven zodat iedere aanwezige zijn eigen, innerlijke, Odyssee zal ervaren.

Speeldata: maandag 13 t/m donderdag 23 december Locatie: Van Nelle Ontwerpfabriek, Van Nelleweg 1, 3044 BC ROTTERDAM
Kaarten: via de Schouwburg in Rotterdam: telefoon
010-4118110
of via www.schouwburg.rotterdam.nl
Prijs: 1. Speciale 'Gast-aan-tafel'-kaarten kosten EUR 65,- per persoon.
Hiermee maakt u het mogelijk dat de minder bedeelden uit Rotterdam ook deze voorstelling met Diner in het Donker kunnen meemaken.
2. Tickets inclusief Diner in het Donker EUR 55,- per persoon
3. Tickets voor de kleine beurs: alleen de voorstelling zonder diner EUR 15,- per persoon.
Tijden diner: 18:00 - 18:45 uur
Tijden voorstelling: 19:00 - 19:45 uur
Meer informatie over de Odyssee is te vinden op de website www.odyssee2004.nl.
Onderhandelingen met de provincies Drenthe, Friesland en Groningen voor 2005 zijn gaande.