Provincie Zeeland


Chipcard voor de Fast Ferry Vlissingen-Breskens

Maandag 13 december a.s. worden de nieuwe terminals bij de Fast Ferry Vlissingen-Breskens in gebruik genomen. Bijzonder zijn de automatische toegangpoortjes, die alleen openen op vertoon van een geldig vervoersbewijs. Voor de abonnementhouders zal dit vanaf maandag een chipkaart zijn. Met de introductie van deze Fast Ferry chipkaart lopen de Provincie Zeeland en exploitant BBA Fast Ferries voor op de landelijke invoering van de OV-chipkaart. Deze vervanger voor de bekende strippenkaart zal uiterlijk 2007 in heel Nederland worden ingevoerd en geldig zijn voor al het openbaar vervoer.

BBA Fast Ferries exploiteert in opdracht van de Provincie Zeeland de veerverbinding (Fast Ferry) tussen Vlissingen en Breskens. Sinds mei 2004 wordt gevaren met twee nieuwe swath schepen die door hun specifieke vorm ook bij harde wind weinig last hebben van de golfslag. Deze veerverbinding is alleen toegankelijk voor voetgangers, fietsers en bromfietsers.

Nieuwe terminals

De nieuwe vertrek- en aankomstterminals in Vlissingen en Breskens zijn speciaal ingericht voor het snel en comfortabel afwikkelen van de passagiersstromen. Speciale aandacht is besteed aan personen met een handicap. Er zijn comfortabele wachtvoorzieningen aanwezig. Om de veiligheid van de passagiers te garanderen is er continue camerabewaking. Omdat de komende maanden met name buitenom de terminals nog enige afbouwwerkzaamheden plaatsvinden, zal de officiële opening pas begin 2 005plaatsvinden.

Automatische toegang

De automatische toegangspoortjes moeten ervoor zorgen dat ongenode gasten zich niet langer in de terminals en op de boten zullen ophouden. De sociale veiligheid neemt daardoor nog verder toe. Bovendien registreren de poortjes allerlei waardevolle informatie, welke gebruikt kan worden om de dienstverlening steeds verder te verbeteren. Ook tellen ze het aantal passagiers. Wanneer de boot vol is, gaan ze niet meer open. Bij grote drukte hoeft men dan niet onnodig in de rij te blijven staan.

Chipkaart Fast Ferry

Om de automatische poortjes te kunnen openen, is een geldig vervoersbewijs nodig. Behalve de losse kaartjes, komt er in plaats van het abonnement een chipkaart Fast Ferry. Hiermee is het in de toekomst mogelijk om van tevoren een plaats op de Fast Ferry te reserveren en na de bootreis zonder een kaartje te kopen verder te reizen met de trein of de bus.

Landelijke pilot

Met de introductie van de chipkaart op de Fast Ferry lopen de Provincie Zeeland en BBA Fast Ferries voor op de landelijke invoering van de OV-chipkaart. Om ervaring op te doen met het verschijnsel chipkaart, heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat de Fast Ferry aangewezen als een voorbeeldproject en daarvoor subsidie verleend. Gekeken zal worden of het systeem technisch goed werkt en wat de klanten ervan vinden.

10 december 2004, I.E. Vette, 0118-631225 nr. 127/04