Gemeente Rotterdam

Nr. 51
10 december 2004

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 13 december t/m

19 december 2004

Wethouder van Sluis op werkbezoek in Japan
Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) is van 11 tot en met 15 december op bezoek in Tokio. Het bezoek vindt plaats in het kader van 'dedicated marketing' van de voor de haven belangrijke markten en strategische doelgroepen. Naast Wethouder Van Sluis nemen ook vertegenwoordigers van het Havenbedrijf Rotterdam en DCMR Milieudienst Rijnmond deel aan de reis. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Franklin Wattimena, tel. 010 - 436 50 88)

Wethouder Pastors te gast op 'Denderdag' PWS
Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) is maandag 13 december vanaf 15.00 uur te gast bij de 'Denderdag' van Woningstichting PWS in de Laurenskerk, Grotekerkplein 7. Deze middag staat in het teken van zeven starthandelingen voor nieuwbouwprojecten op diverse locaties ten behoeve van nieuwe woningen in Rotterdam. Het gaat hierbij om nieuwbouwcomplexen en om bestaande complexen die grondig worden gerenoveerd. PWS bouwt de komende jaren honderden huur- en koopwoningen in de stad. Een van de locaties waarvoor het startschot wordt gegeven is de Ichtus-locatie, naast de Laurenskerk. (Voor meer informatie: Communicatie PWS, Ella Broos, tel. 070 - 404 04 26)

Wethouder Pastors start vernieuwing Bospolder-Tussendijken Op maandag 13 december slaat wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur), samen met portefeuillehouder Myrza Axwijk van de deelgemeente Delfshaven om 17.00 uur op de hoek van de Puntstraat en de Catharina Beersmansstraat de eerste paal voor 94 nieuwe woningen in de wijk Bospolder-Tussendijken. Woningbouwcorporatie Com.wonen bouwt op deze plek stadswoningen, maisonnettes en appartementen. Dit deelproject is onderdeel van een grootschalige stedelijke vernieuwing in Bospolder-Tussendijken. De afgelopen jaren zijn er 1000 woningen gesloopt en tot 2008 worden hiervoor 600 ruime woningen in de middeldure prijscategorie teruggebouwd. Met deze vernieuwingsaanpak krijgt Bospolder-Tussendijken een gevarieerder woningaanbod, meer groen en een eigentijdse mix van oud en nieuw. (Voor meer info: Communicatie Gemeentewerken, Saskia Rietvelt, tel. 010 - 489 66 42 of 06 - 53 33 45 05. Zie voor meer informatie over de plannen voor Bospolder-Tussendijken: www.botu.rotterdam.nl)

Wethouder Geluk plaatst eerste Opzoomer kerstboom
Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) plaatst op dinsdag 14 december om 7.00 uur de eerste Opzoomer kerstboom in de Ebenhaezerstraat 81. De 7 meter hoge boom is de eerste, van de in totaal 800 kerstbomen, die op deze dag door de dienst Gemeentewerken wordt geplaatst. Aansluitend zal de wethouder ontbijten met de straatgroep en een wandbord "Goede Voornemens 2005" onthullen. Deze goede voornemens zijn door de straat zelf geformuleerd. Inwoners van Rotterdam kunnen een gratis startpakket en kerstboom bij Opzoomer Mee bestellen om hun straat in kerstsfeer te brengen. (Voor meer informatie: Opzoomer Mee, Remy van Wageningen, tel. 010 - 413 10 55)

Wethouder Bolsius verricht verplaatsing monument 'De verwoeste stad' Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Wijken en Buitenruimte) verricht op dinsdag 14 december tussen 10.15 en 10.45 uur, samen met Joop Caldenborgh (voorzitter Internationale Beelden Collectie Rotterdam), de verplaatsing van het monument 'De verwoeste stad' van Ossip Zadkine op het Plein 1940. Het monument wordt van zijn sokkel gelicht en verplaatst voor een grote onderhoudsbeurt. Op woensdag 15 december wordt, tijdens een werkbijeenkomst waar een brede vertegenwoordiging van belanghebbenden en gemeentelijke diensten aan deelnemen, de herpositionering van het monument besproken. (Voor meer informatie: Projectbureau Internationale Beelden Collectie Rotterdam, Hans Abelman, tel. 010 - 225 08 54)

Wethouder Van den Anker viert verjaardag met nieuwkomers Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) viert op dinsdag 14 december om 19.00 uur haar verjaardag op kamer 118 van het Stadhuis met een tiental nieuwkomers die een acountancy-opleiding hebben afgerond. Het initiatief is bedoeld om informeel nog een keer te spreken over ervaringen met inburgering en maatschappelijke ontwikkelingen in de stad. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Ingeborg Hoogveld: 06 - 22 50 32 91)

Wethouder Hulman opent rotonde in Goedereede
Wethouder Stefan Hulman (o. m. Kunstzaken) opent op woensdag 15 december om 11.00 uur een rotonde aan de Vrijheidsweg in de gemeente Goedereede. De rotonde vormt een onderdeel van het leefbaarheidproject "Vrijheidsweg". Dit wordt gefinancierd door de gemeente Rotterdam in het kader van de inrichting van de Tweede Maasvlakte. Samen met burgemeester De Priëlle van Goedereede verricht Stefan Hulman de opening van de rotonde. (Voor meer informatie: dhr. Koppenrol, gemeente Goedereede, tel. 0187 - 49 77 48 of Communicatie Bestuursdienst, Lennart de Jong, tel. 010 - 417 35 11)

Wethouder Janssens verwelkomt rugby speler Breyton Paulse Wethouder Nico Janssens (o.m. Sport) verwelkomt op woensdag 15 december om 13.00 uur in kamer 115 van het stadhuis de rugby speler Breyton Paulse. Deze internationale rugbyspeler van het Nationale team Zuid Afrika is op initiatief van de Hoekse rugbyvereniging uitgenodigd. Dit gebeurt in het kader van 10 jaar democratie in Zuid Afrika. Tijdens zijn bezoek verzorgt hij ook een training voor de Hoekse Jeugd selectie van de Hookers en het Nederlandse Rugby team. Op een aantal Westlandse scholen vertelt hij over het opgroeien tijdens de apartheid en de rol van de sport daarin. (Voor meer informatie: Deelgemeente Hoek van Holland, Theo van Eijk, tel. 0174 - 31 51 31)

Wethouder Van den Anker op werkbezoek in Hillegersberg-Schiebroek Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) is op woensdag 15 december van 14.30 tot 17.00 uur op werkbezoek in deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. Regelmatig bezoekt wethouder Van den Anker een deelgemeente om met bewoners te praten over veiligheid in de buurt. Van den Anker brengt o.a. een bezoek aan bewonersorganisatie 110 Morgen en Oud Hillegersberg, Molenlaankwartier, Alexanderkerk en de bewonersorganisatie Kleiwegkwartier. Stadsmarinier Jur Verbeek geeft om 15.50 uur een rondleiding in Schiebroek-Zuid. (Voor meer informatie: Programmabureau Veilig, Nanny Yap, tel. 010 - 417 91 41)

Wethouder Geluk aanwezig bij opening tentoonstelling Marokko Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) is op donderdag 16 december om 19.45 uur aanwezig bij de opening van de tentoonstelling "Marokko" in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In aanwezigheid van prins Moulay Rachid van Marokko zal Zijne Koninklijke Hoogheid prins Willem Alexander de tentoonstelling openen. De tentoonstelling met topstukken afkomstig uit Marokkaanse musea en bibliotheken is tevens de start van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Marokko en Nederland in 2005. Burgemeester mr. Ivo Opstelten zit in het Comité van Aanbeveling van de Stichting Marokko-Nederland 400 jaar. In het kader hiervan is er in maart 2005 o.a. een grote expositie in het Wereldmuseum. (Voor meer informatie: Nieuwe Kerk, tel. 020 - 638 69 09)

Wethouder Pastors opent Kerstmarkt Charlois
Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) opent vrijdag 17 december samen met Dick Lockhorst, voorzitter van de deelgemeente Charlois, om 14.30 uur de Kerstmarkt aan de Charloisse Kerksingel in Oud-Charlois. Rond 15.00 uur brengen leerlingen van de Internationale basisschool Charlois Kerstliederen ten gehore. De Kerstmarkt wordt georganiseerd door de vrijwilligersorganisatie Stichting Blommenfesteijn, die ook al tien jaar het bekende Blommenfesteijn op Koninginnedag organiseert. Tijdens de Kerstmarkt staan er meer dan 70 Kerstbomen in het centrum van Oud-Charlois. Ook een levende Kerststal met diverse dieren ontbreekt niet. Oud-Charlois werd eerder dit jaar uitverkozen tot een van de Groeibriljanten. De initiatiefnemers krijgen geld voor het aankopen en opknappen van panden. (Voor meer informatie: Voorzitter Stichting Blommenfesteijn, Arjen van Es, 06 - 10 912 938, zie ook www.kerstmarktcharlois.nl)

Wethouder Geluk aanwezig bij toneelstuk op Eloutschool Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) is op vrijdag 17 december om 15.00 uur aanwezig bij een toneelstuk dat opgevoerd wordt door leerlingen uit groep 7b van de Eloutschool aan de Claesdevrieselaan 72. De leerlingen voeren het toneelstuk op in het kader van het project "Onderwijs voor iedereen" van de Stichting Hoop voor kinderen. Het toneelstukje is door de kinderen zelf geschreven. Met het opvoeren van het toneelstuk willen de kinderen aan iedereen vertellen dat ieder kind naar school moet kunnen. (Voor meer informatie: Eloutschool, Mirjam van Roest, tel. 010 - 244 72 40)

Wethouder Van Sluis opent restaurant Mediterrane
Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) opent op vrijdag 17 december om 16.00 uur de visspeciaalzaak en het restaurant Mediterrane Zuid aan de Groene Hilledijk 198. Met het openen van Mediterrane Zuid wordt een eerste stap gezet naar een structurele aanpak van de wijk. Het is de eerste succesvolle vrucht van de economische wijkaanpak. De laatste jaren hebben gemeentelijke instanties en Atlas adviesbureau veel tijd en energie gestoken in het opnieuw tot leven brengen van het winkelgebied Boulevard-Zuid. Het restaurant voorziet diverse bevolkingsgroepen optimaal in hun uiteenlopende visbehoeften. (Voor meer informatie: Atlas Adviesbureau, A. El Bouchibti, tel. 010 - 436 50 88)

Wethouder Pastors geeft startsein uitvoeringsprogramma Pendrecht Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) ondertekent vrijdag 17 december om 17.00 uur aan het Plein 1953 in Pendrecht samen met Dominic Schrijer (portefeuillehouder van de deelgemeente Charlois), Jaap Bogaart (directeur van de Nieuwe Unie) en nachtburgemeester Roger Huys, het uitvoeringsprogramma Pendrecht Zet Door. Het uitvoeringsprogramma is een pilot in het kader van het actieprogramma Rotterdam Zet Door. Op weg naar een stad in balans. Het gaat om een breed programma met targets op verschillende terreinen (Bouwen en Wonen, Veiligheid, Sociaal, Buitenruimte). De presentatie is in handen van gebiedsmanager Duco de Bruijn en Bien Hofman van Vitaal Pendrecht. Ook Annet Bertram, directeur Generaal van het Ministerie van Vrom geeft acte de présence. (Voor meer informatie, Projectbureau Tarwewijk, Trudy de Bruin, tel. 06 53 74 57 05 of 010 - 485 16 81)

Burgemeester Opstelten opent tentoonstelling De Twaalf Maanden Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op vrijdag 17 december om 17.30 uur de tentoonstelling De Twaalf Maanden van Hans Bol in de aula van museum Boijmans Van Beuningen aan het Museumpark. De tentoonstelling bestaat o.a. uit een tekeningenserie De Twaalf Maanden uit de periode 1580 - 1581 die Bol tekende in Antwerpen. Het museum deed eerder pogingen om de bijzondere serie aan te schaffen, maar kreeg het benodigde geldbedrag niet bij elkaar. Tijdens de opening spreekt de burgemeester over de stand van zaken van de sponsorwerving van deze collectie. (Voor meer informatie: Communicatie Boijmans Van Beuningen, Mariette v.d. Waal, tel. 010 - 441 94 50)

Wethouder Bolsius opent Sprookjespark Crooswijk
Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Wijken en Buitenruimte) verricht op vrijdag 17 december om 18.30 uur, samen met de voorzitter van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk, Gerard Schuiling, de opening van het Sprookjespark Crooswijk. Het park is tot en met 29 december te vinden op het binnenterrein Schut in Crooswijk West. Het binnenterrein is een ontmoetingsplek voor kinderen en volwassenen uit de omliggende woonblokken. Een aantal ambtenaren werkt vanuit het gemeentelijk programma "Hart voor Rotterdammers" mee aan dit project. Het Sprookjespark doet mee aan de competitie ENECO Stralend Nederland 2004. De winnaar van deze competitie krijgt de mogelijkheid een plek in hun buurt in het licht te zetten, waarvan zij vinden dat die plek onveilig, gevaarlijk of te donker is. De Stichting Stralend Nederland zorgt er voor dat op deze plek verlichting komt, om zo de veiligheid te herstellen. (Voor meer informatie: Bureau Communicatie deelgemeente Kralingen-Crooswijk, Jolanda Vos, tel. 010 - 206 09 02)

Burgemeester Opstelten ontsteekt ster in Noorse kerstboom Burgemeester mr. Ivo Opstelten ontsteekt op vrijdag 17 december om 19.00 uur samen met een afgevaardigde uit Oslo, de heer Rune Gerhardsen de ster in de kerstboom op de Coolsingel. Zusterstad Oslo schenkt voor de 54e keer een kerstboom aan Rotterdam. Om 19.00 uur begint het programma rond het ontsteken van de boom in de hal van het stadhuis. Beiaardier Gerard de Waardt speelt beiaardmuziek en de Laurenscantorij brengt kerstliederen ten gehore. Na de overdracht van de kerstboom wordt gezamenlijk het "First Noel" gezongen. Gratis toegangskaarten (zolang de voorrad strekt) zijn te verkrijgen voor degene die de kerstboomoverdracht wil bijwonen. Deze zijn af te halen bij kantoren van de deelgemeenten of de balie van het Stadhuis. (Voor meer informatie: Externe Betrekkingen, Lucienne Longayroux, tel. 010 - 417 20 80)

noot voor de redactie/