Gemeente Voorburg-Leidschendam


Opknapbeurt J.S. Bachlaan met laatste boom afgerond

Persbericht, Leidschendam-Voorburg 10 december

---

Wethouders Zwartepoorte en Vd Brugge

De wethouders C.A. van der Brugge (openbare ruimte) en C.M. Zwartepoorte (verkeer) van de gemeente Leidschendam-Voorburg verrichtten vrijdagmiddag 10 december de officiële heropening van de J.S. Bachlaan in Leidschendam. Zij deden dat door het planten van een sierkers, de laatste boom van de groenvoorziening in de openbare ruimte rond het Stadskantoor en complex RaadhuisStaete. Vanwege de nationale rouwperiode was de plechtigheid sober van aard.

Project Damcentrum
De J.S. Bachlaan, een belangrijke verkeersader in het Leidschendamse centrum, is tien weken lang afgesloten geweest. Voor het deel ter hoogte van complex RaadhuisStaete en het Stadskantoor was een ingrijpende reconstructie van de weg noodzakelijk; het overige deel betrof groot onderhoud. De wegconstructie van het eerste wegdeel was versleten.
Om het zware bouwverkeer tijdens de uitvoering van het project Damcentrum langere tijd te kunnen verwerken is het weglichaam vervangen door een degelijke fundering met daarop een nieuwe asfaltweg met gescheiden rijbanen. Gelijktijdig is hier het riool gerenoveerd en is de duiker vervangen die de waterpartijen langs de J.S. Bachlaan en de Koningin Wilhelminalaan met elkaar verbindt. Fietsers hebben bij de kruising met de Koningin Wilhelminalaan nu een vrijliggend fietspad. Voor de toegang tot de dertig-kilometerzones aan weerszijden van de J.S. Bachlaan zijn verkeersveilige inritten aangelegd.

Groen
Om de buurt een groene aanblik te geven heeft de gemeente een groeninrichtingsplan gemaakt dat door de bewoners van RaadhuisStaete positief is ontvangen. Er zijn in totaal dertig bomen geplant: platanen in de middenberm, moeraseiken voor RaadhuisStaete, paardenkastanjes op de kruising voor het Stadskantoor, en een sierkers.
De J.S. Bachlaan is over het hele traject geasfalteerd; de fietspaden en stroken zijn in rood uitgevoerd. De openbare verlichting langs de J.S. Bachlaan is volledig vervangen. De kosten voor energie liggen met deze nieuwe verlichting bijna dertig procent lager.

De opknapbeurt van de J.S. Bachlaan heeft in totaal een kleine 450.000 euro gekost.
KWS was aannemer van het werk; de gemeente heeft de groenvoorziening verzorgd.

wethouders planten de laatste boom

wethouders planten de laatste boom