KPMG


Internationale fusie- en overnamemarkt herstelt

13 december 2004

De waarde van grensoverschrijdende fusies en overnames zal dit jaar met 40% stijgen ten opzichte van 2003.

In 2004 komt het totaal aantal transacties wereldwijd uit op ruim 20.000 en een totale waarde van 1.675 miljard dollar. In 2003 waren dat bijna 18.700 transacties met een waarde van 1.194 miljard dollar. Transacties waarbij Amerikaanse bedrijven betrokken waren, stegen in aantallen met 20%, maar in waarde met 65%. Ook blijkt dat bedrijven in Japan steeds actiever worden. Hier steeg de waarde met 87% en het aantal transacties met 63%. West-Europa speelde vooralsnog een bescheiden rol. Het aantal transacties steeg licht, terwijl de waarde met 23% steeg. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG Corporate Finance in samenwerking met Dealogic.

De grootste transactie was de overname van het Franse Aventis SA door het eveneens Franse Sanofi-Synthelabo SA voor 66,9 miljard dollar, gevolgd door de overname van de Amerikaanse Bank One Corp door JP Morgan Chase & Co voor 56,9 miljard dollar. Het aantal transacties in Nederland daalde van 495 vorig jaar tot 477 dit jaar. Ook de waarde van de transacties daalde, van 32,5 miljard dollar vorig jaar tot 30,8 miljard dollar dit jaar. De grootste transactie in Nederland was de acquisitie van de resterende 33% van de in Nederland genoteerde Gucci Group NV door het Franse Pinault-Printemps-Redoute SA voor 2,9 miljard dollar, gevolgd door de acquisitie van LeasePlan Corp NV ter waarde van 2,5 miljard dollar door een consortium geleid door het Duitse Volkswagen AG.

Volgens Jurgen van Breukelen, voorzitter van KPMG Corporate Finance, zal de internationale omslag zich naar verwachting op korte termijn ook in Nederland voltrekken. Daarbij vervullen de participatiemaatschappijen een nu al belangrijke rol als katalysator voor het herstel van de Nederlandse fusie- en overnamemarkt. Van Breukelen: Het aandeel van participatiemaatschappijen in de totale omvang in Nederland steeg dit jaar naar ruim 20%, ruim 6,3 miljard dollar. In 2000 bedroeg de bijdrage van deze financiële kopers in Nederland nog slechts 2%. Ook mondiaal steeg het aandeel van participatiemaatschappijen in de totale omvang. Internationaal kwam dit jaar ruim 176 miljard dollar voor rekening van participatiemaatschappijen. In aantallen gezien goed voor 7% van alle transacties. De grootste private equity transactie in Nederland afgelopen jaar was de acquisitie van VNU World Directories door Apax Partners en Cinven Ltd ter waarde van 2,5 miljard dollar. Op de voet gevolgd door de acquisitie van Koninklijke Vendex KBB NV door een consortium bestaande uit het Amerikaanse KKR, de Britse investeerder Change Capital en de Nederlandse investeringsmaatschappij AlpInvest voor 1,7 miljard dollar. Opmerkelijk is overigens dat in het hogere segment van de markt ook de Nederlandse private equity huizen zoals AlpInvest (Vendex KBB en Delft Instruments) en ABN AMRO Capital (o.a. overname Borstlap) steeds actiever worden.

De grote rol van participatiemaatschappijen is volgens Van Breukelen vooral toe te schrijven aan het feit dat de omstandigheden voor hen nog steeds ideaal zijn. Er is veel, relatief goedkoop, bancair krediet beschikbaar. Daarnaast is er veel risicodragend kapitaal bij de participatiemaatschappijen beschikbaar dat haar weg nog zoekt naar interessante investeringsmogelijkheden. Daarnaast is er vooralsnog weinig concurrentie van strategische kopers. Daar zal echter op niet al te lange termijn verandering in komen. De markt voor fusies en overnames waarbij de bedrijven weer een voorname rol spelen, zal zich de komende tijd verder herstellen. Het herstellend vertrouwen van ondernemingen zal meer bedrijven ertoe aanzetten andere ondernemingen op basis van strategie te kopen.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

KPMG International is a Swiss cooperative of which all KPMG firms are members. KPMG International provides no professional services to clients. Each member firm is a separate and independent legal entity and each describes itself as such (e.g., 'KPMG Holding NV, the Dutch member firm of KPMG International.').

© 2004 KPMG Holding NV, the Dutch member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All Rights Reserved.
KPMG Online Privacy Statement and Disclaimer