VNG


Lokale organisaties wijzen wetsvoorstellen gekozen burgemeester af

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), de Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGS), de Vereniging van Griffiers (VvG) en de Wethoudersvereniging verzoeken de leden van de Tweede Kamer gehoor te geven aan de oproep vanuit het lokaal bestuur de wetsvoorstellen tot introductie van de gekozen burgemeester niet te ondersteunen.

Het lokaal bestuur wil werk maken van een vitale, krachtige, vernieuwde lokale democratie. Als de bestuurslaag die de meest directe relatie heeft met de burgers maken de gemeenten zich sterk om kwaliteit te bieden en daarmee de banden tussen burgers en bestuur aan te halen. Daarvoor is het lokaal bestuur ook bereid nieuwe wegen in te slaan.

De nu ingediende wetsvoorstellen dragen evenwel op geen enkele manier bij aan een krachtig en slagvaardig lokaal bestuur. De wetsvoorstellen zijn onvoldragen, ook in de keuze voor een bestuursmodel. Gekozen is voor een hybride model, een model dat de bestuurlijke verhoudingen binnen de lokale democratie onnodig op scherp zet, het collegiaal bestuur ondergraaft en geen waarborgen biedt voor een professionele en onafhankelijke ambtelijke organisatie

De vraag is nog steeds waarom? Er ligt noch een gedegen analyse noch een overtuigende redenering aan de voorstellen ten grondslag die duidelijk maken waarom op dit moment binnen het lokaal bestuur moet worden overgegaan tot zo-n ingrijpende stelselwijziging. Zoals de Raad van State met ons ook vaststelt: er zijn niet zodanige (bestuurlijke) problemen binnen het lokaal bestuur, die de introductie van de gekozen burgemeester dringend noodzakelijk maken.

Eerder zal doorvoering van de voorstellen in 2006 juist problemen veroorzaken. De gemeenten zijn volop bezig met het proces van dualisering. Om in deze fase van de vernieuwing van de lokale democratie ook een nog ingrijpender wijziging door te voeren in het lokaal bestuur in de vorm van een direct gekozen burgemeester is niet verantwoord. Het lokaal bestuur dient een behoorlijke voorbereidings- en implementatietijd te krijgen, niet alleen ten behoeve van de gemeentelijke organisatie maar vooral ook ten behoeve van het (bestuurlijk) cultuurveranderingsproces.

Zij doen met klem een beroep op de Tweede Kamer om steun aan de onderhavige wetsvoorstellen te onthouden.

Den Haag, 13 december 2004