Ingezonden persbericht


Utrecht, 13 december 2004

Licht verstandelijk gehandicapte kinderen dupe van maatregel ross


2400 licht verstandelijk gehandicapte kinderen komen in 2005 niet meer in aanmerking voor AWBZ gefinancierde zorg. Het besluit van staatssecretaris Ross van VWS gaat over kinderen met een IQ van 76 of hoger. De Maatschappelijk Ondernemers Groep (MOgroep) vindt de gevolgen van de maatregel van Ross onaanvaardbaar. Ondanks dat de staatssecretaris aangeeft dat deze kinderen in geen geval tussen wal en schip mogen vallen, is het nu al duidelijk dat de kinderen die na 1 januari (opnieuw) geïndiceerd moeten worden niet kunnen rekenen op adequate zorg en ondersteuning vanuit de jeugdzorg. Dit omdat de maatregel niet gepaard gaat met de nodige voorbereidingstijd en financiële middelen om de juiste hulp vanuit de jeugdzorg te regelen. Hierdoor zal een groot deel van deze jongeren waarschijnlijk op de wachtlijsten voor reguliere jeugdzorg of jeugdpsychiatrie terechtkomen. Hiermee wordt de jeugdzorg nog zwaarder belast en worden bestaande wachtlijsten nog langer.

Voor het verkrijgen van AWBZ-financiering wordt op dit moment - naast intelligentie - onder andere ook gekeken naar sociale redzaamheid en psychiatrische problematiek. Vanaf 1 januari mag dat niet meer en dient alleen de IQ grens van 75 als bovengrens gehanteerd te worden om in aanmerking te komen voor AWBZ gefinancierde gehandicaptenzorg. Het gevolg van deze maatregel is dat naar schatting 40 procent van de huidige cliënten niet meer geïndiceerd mag worden voor gehandicaptenzorg en aangewezen is op reguliere jeugdzorg. Volgens een eerste schatting worden 2400 kinderden in 2005 de dupe van deze maatregel van staatssecretaris.

De MOgroep eist dan ook van de staatssecretaris dat zij deze maatregel uitstelt tot 2006, zodat komend jaar met de betrokken partijen de randvoorwaarden kunnen worden bepaald. Alleen dan kan deze groep kinderen op adequate zorg en ondersteuning vanuit de jeugdzorg rekenen.

De Maatschappelijk Ondernemers Groep is de brancheorganisatie voor ondernemers in de jeugdzorg.


---

Perscontacten:
Onno Hoorn, persvoorlichter, telefoon 030 - 298 35 61 of 06 - 21 84 73 72