Lijst Pim Fortuyn


Behoud betaalbare huurwoningen

De afgelopen weken heeft de LPF-fractie veel e-mails en brieven ontvangen van bezorgde huurders. Wij hebben hiervan met grote betrokkenheid kennisgenomen. Als fractie zullen wij blijven vasthouden aan de betaalbaarheid en beschikbaarheid van huurwoningen. De LPF-fractie streeft naar een systeem waarbij de woonlasten van mensen met een laag inkomen aan een maximum worden gebonden.

Als mensen een huurwoning hebben die bij hun inkomen past, hoeven ze hierdoor nooit meer dan een vastgesteld deel van hun inkomen te betalen. Wij willen dat de regels voor de huursubsidie hierop worden aangepast. Daar staat wat ons betreft tegenover dat mensen met een hoog inkomen die nog in een goedkope sociale huurwoning zitten, best de werkelijke prijs voor hun woning mogen betalen. Zij zullen dan sneller geneigd zijn door te verhuizen, waardoor de woning weer voor een lage huurprijs aan iemand met een laag inkomen aangeboden kan worden.

De plannen van minister Dekker zijn door mijn fractie zeer kritisch ontvangen. In deze economisch moeilijke tijden kun je huurders niet opzadelen met een plotselinge stijging van de huurlasten. Veel mensen hebben nu al moeite om rond te komen doordat alles duurder is geworden. Het is van groot belang dat er méér woningen worden gebouwd, zodat de prijzen niet worden opgedreven door schaarste. Wij zullen in januari met minister Dekker het debat aangaan hoe zij dit denkt te kunnen realiseren.

De LPF-fractie wil dat er in iedere gemeente voldoende betaalbare woningen beschikbaar blijven. Wij zijn er nog niet van overtuigd dat een andere waardebepaling van huurwoningen hieraan een bijdrage zal leveren. Hierover willen wij eerst met deskundigen overleggen en vervolgens zullen wij hierover met de minister spreken.

Gerard van As
woordvoerder VROM/Financiën