Koninklijke Nederlandse Schaakbond

97%-score voor Friso Nijboer in Haarlem

Het op 11 december georganiseerde viervoudig schaakevenement in het Kennemer Sportcenter in Haarlem beleefde een aardige première. Vooral Friso Nijboer kan terugkijken op een geslaagde dag. De 44 tegenstanders die hij voorgeschoteld kreeg in zijn simultaanséance, brachten hem nauwelijks in de problemen. Ook Rob Ridder, de Haarlemse badmintonlegende die het evenement opende, kon hem niet aan het wankelen krijgen. Eén verliespartij en een remise moest Friso uiteindelijk afstaan. Met overwegend clubspelers onder zijn tegenstanders een buitengewone prestatie.

Friso Nijboer op weg naar de 97 procent

Eerlijk is eerlijk, de sterkste Noord-Hollandse spelers schoven niet aan bij de simultaan, maar streden om het Noord-Hollands kampioenschap snelschaken voor clubteams. Hier zegevierde het Alkmaarse ASG voor favoriet Bloemendaal en Purmerend. De jonge Alkmaarders spelend in de Promotieklasse troefden zo alle KNSB teams af. Met 30 teams was hier de opkomst dik in orde.

Bij de andere deelevenementen bleef de belangstelling wat achterwege. Bij de internetpartij tussen Yge Visser en het publiek bestond het publiek voornamelijk uit even aanwippende snelschakers. Geen wonder dat Mortalfear (zoals Yge op ICC bekend staat) een betrekkelijk eenvoudige zege boekte.
Ook de clinics werden nauwelijks bezocht. Hier werd dan ook volstaan met wat individuele aandacht aan de enkeling die dat kon gebruiken. Voor de laatste twee activiteiten geldt wellicht dat je het publiek moet opzoeken in plaats van uitnodigen.

Niettemin was de organisatie -de Stichting Schaken in Noord-Holland en de Samenwerkende Haarlemse Schaakverenigingen - en vooral ook de spelers en belangstellenden - zeer te spreken over de dag. Een vervolg is dan ook aannemelijk.


---

Teamleiders Post jr/Esgoo winnen kersttoernooi

De beide teamleiders van het Meesterklasseteam Post jr./Esgoo hebben 11 december jongstleden het kersttoernooi van de Schaakbond Overijssel gewonnen. Gerard Grotenhuis bleek de sterkste bij de vierkampen en Frank Kroeze won bij het rapidschaken. De laatste moest echter de geldprijs delen met Christian Richter, die evenals Kroeze 6 uit 7 scoorde, maar een zwakkere tegenstand kende.

Bij de vierkampen kregen de spelers elk een uur voor hun partij. De vier sterkste spelers zaten in de hoogste groep en streden om de titel. Winst in de eerste ronde op Michiel Snuverink (Dr. Max Euwe) bracht Gerard Grotenhuis de winst. De andere twee partijen speelde hij remise en met enig geluk zag hij de anderen allen een partij verliezen, waardoor zijn score van 2 uit 3 voldoende bleek om deze groep te winnen. Snuverink wist door winst in de laatste ronde op de Duitser Helmut Jacob nog wel tweede te worden.

In de tweede groep sloeg jeugdspeler Bas van Opheusden hard toe. Alle tegenstanders werden vakkundig van het bord gezet. SBO-voorzitter Albert Vasse volgde hier op één punt achterstand. Groep 3 werd een prooi voor Dick van Wamelen van Eibergen. Slechts een halfje werd afgestaan. Voormalig SBO-lid Wijnand Dobbinga werd met een half punt achterstand tweede.

Groep D kende niet één maar twee winnaars. Alfred Rumengan en Mark Benninga speelden onderling remise, maar versloegen beide andere tegenstanders. Ook in groep E twee winaars. De jonge Duitser Ralf Schwietering haalde twee punten en ook de voormalige Duitser, maar al jaren in Oldenzaal wonende, Jurgen Scherfke haalde twee punten. De jongste deelnemer aan de vierkampen, Stijn Wesselink uit Almelo, pakte de winst in groep F. Hij bleef de oudste deelnemer in deze vierkampen, Martin Kruse, een punt voor. Groep G werd eenvoudig gewonnen door Joop Winters, die alles won. De Duitse Simone Bröker werd met een punt achterstand tweede. In de laatste groep werd Joop van Wamelen winnaar met 2,5 punt. Louk de Wit wist met 2 punten tweede te worden.

Bij het rapidschaaktoernooi was het deelnemersveld met drie Fidemeesters goed bezet. De lokale favoriet Frank Kroeze bleek uiteindelijk toch de sterkste. Slechts van de Duitse fidemeester Stojanov werd verloren, maar alle andere partijen wist hij winnend af te sluiten. Ook Richter kwam tot 6 punten uit 7 partijen, maar zijn tegenstand bleek zwakker geweest dan die van Kroeze, waardoor de man uit Hengelo het toernooi won. Achter dit tweetal werden Nijverdaller Van Essen en Glanerbrugger Van Assendelft met een half punt minder derde.

Opvallend dit toernooi was de prestatie van John Leerentveld (Borne). Hij is pas teruggekeerd van zijn werk uit België en uitgaande van zijn sterkte mocht hij niet al te hoog worden ingeschat. Hij was echter het hele toernooi niet van de hoogste borden weg te krijgen en zou uiteindelijk met 4,5 punt gedeeld zevende worden. Ook Andre Langendijk (Enschede) baarde enig opzien door gedeeld vijfde te worden. Groep D werd gewonnen door jeugdspeler Oscar Perizonius, die vier punten wist te halen.

Op de website van de SBO is een uitgebreide fotoreportage van het toernooi te zien.


---

KNSB Jeugdcompetitie: Promotie wint Promotieklasse A Zuid West

De Promotieklasse A Zuid West van de landelijke jeugdcompetitie van de KNSB is uiteindelijk gewonnen door Promotie uit Zoetermeer. Op de slotdag kwam de voorsprong van 2,5 bordpunten op Sliedrecht niet echt meer in gevaar. Sliedrecht voerde de druk op de centrale slotdag, die in Sliedrecht werd gespeeld, nog wel op door twee keer met 4-0 te winnen (van Middelburg en Souburg), maar Promotie deed het niet veel minder door een 4-0 zege op Souburg en een 3,5-0,5 zege op Spijkenisse 2.

Met 2 bordpunten meer op Sliedrecht, waar de enige nederlaag tegen werd geleden, werd het meest degelijke team dus kampioen in de op papier sterke Promotieklasse. Sliedrecht verspeelde het kampioenschap door in de tweede ronde verrassend te verliezen van de Haagse Toren. De eindelijk op de slotdag op hun sterkst aantredende WZV werd uiteindelijk derde. Zo eindigden de op papier sterkste drie teams op de eerste drie plaatsen, hetgeen recht gaf op bekers, die men ontving uit handen van wedstrijdleider Bert Broerse.

Onderaan werd degradatie een feit voor de Zeeuwse teams van Middelburg, Souburg en Goes. Voor Spijkenisse 2 is het nog even afwachten of 7 wedstrijdpunten voldoende zijn voor handhaving. De organisator van de laatste ronde, Schaakvereniging Sliedrecht, zorgde voor prijsjes voor de beste bordprestaties. Deze gingen naar:

· Bord 1: Pauline van Nies van Promotie met 6 uit 7; · Bord 2: Mike Hoogland van Haagse Toren met 5,5 uit 7; · Bord 3: Peter van den Bergh van Schaakvereniging Sliedrecht met 6,5 uit 7;
· Bord 4: Richard Tan van Promotie met 4,5 uit 5.

Zo eindigde een spannende competitie met het terechte kampioenschap voor Promotie, dat de opvolger werd van De Pion, het team dat zich dit seizoen uitstekend handhaafde in de Meesterklasse.


---