Beschermde vogels in beslaggenomen

Boskoop 13-12-2004 - Het Milieuhandhavingsteam en de Algemene Inspectie Dienst (AID) hebben eind november 84 beschermde vogels in een volière bij een woning in Boskoop inbeslaggenomen. De meeste vogels waren niet voorzien van een vaste pootring.

De inbeslaggenomen vogels zijn onder andere roodborsten, mussen, vinken, groenlingen, zwartkoppen, barmsijs, grijze gors enz. Inmiddels is een aantal vogels na onderzoek in opdracht van het Openbaar Ministerie vrijgelaten. De overige zijn tijdelijk ondergebracht bij een opvangadres. De eigenaar is inmiddels gehoord. Tegen hem wordt proces verbaal opgemaakt.

Flora- en Faunawet De medewerker van de milieupolitie had de volière tijdens de surveillance ontdekt. In de EU-lidstaten voorkomende vogels zijn in principe beschermd. In Nederland is dit geregeld in de Flora-en faunawet. Overtredingen van de Flora-en faunawet zijn economische delicten, sommige feiten zijn misdrijven. Door middel van een vaste pootring kan iemand die de vogels onder zich heeft, aantonen dat de vogel in gevangenschap is gekweekt en derhalve niet beschermd is.

Vogels die uit het wild gevangen zijn en waarvan deskundigen zien dat ze nog niet lang in een volière leven, worden vrijgelaten omdat deze vogels zich goed kunnen redden in de natuur.