Praktijkonderzoek Veehouderij

High-techbedrijf springlevend

Ondanks andere berichten in de landbouwpers is het high-techbedrijf op de Waiboerhoeve in elk geval tot eind 2006 gewoon `in business'. Een evaluatie in 2002 met veehouders, onderzoekers en beleidsmakers gaf aan dat in de periode 2003 t/m 2006 het accent voor het bedrijf gelegd zou kunnen worden op:

* inpassing van automatisch voeren,

* optimalisatie van koe-verkeer en koe-comfort, en
* identificeren en ontwikkelen van managementkengetallen bij automatisch melken.

Daarnaast probeert het high-techbedrijf nieuwe technieken in te passen, die (op termijn) een bijdrage kunnen leveren aan verhoging van de arbeidsproductiviteit en kostprijsbeheersing. Voor de komende twee jaren willen we ons daarbij richten op precisielandbouw en GEO-veehouderij, waarbij gebruik gemaakt wordt van GEO-informatie. In 2005 zal opnieuw een evaluatie plaats vinden. Op basis daarvan wordt in overleg met het Productschap Zuivel (financier) bepaald òf een eventueel vervolg na 2006 gewenst is en hoe dat er uit kan zien. Dus tot eind 2006 is het high-techbedrijf nog zeker springlevend! Daarom ook gaat de bedrijfsboer verder in de ontwikkeling van het bedrijf. Onlangs heeft hij drie veranderingen op het bedrijf doorgevoerd.

Nieuwe koematrassen

Vrijwel elk jaar nam tegen de zomer het aantal mastitisgevallen en hoog-celgetalkoeien toe. In de zoektocht naar mogelijk oorzaken hiervoor, bleek dat de koematrassen vochtdoorlatend waren. Om mogelijke risico's te kunnen uitsluiten, zijn op 1 november nieuwe koematrassen geplaatst. De bedrijfsboer koos ervoor om matrassen met een waterdichte toplaag te gaan gebruiken, een weidematras met een toplaag DBS+. Naast deze aanpassing wil hij in het voorjaar van 2005 ook één of meer ventilatoren in de stal aanbrengen om extra luchtbeweging te realiseren.

Automatische mestschuif weer terug

Op 8 november is de automatische mestschuif (JozTech) geherinstalleerd op het high-techbedrijf. Kort na de start van het bedrijf is er al geëxperimenteerd met deze techniek, maar destijds bleek deze nog niet praktijkrijp. Na doorontwikkeling door de leverancier blijkt de tijd nu rijp voor gebruik. De kettingschuif is inmiddels verwijderd en de robotschuif vindt automatisch zijn weg door de stal. De eerste ervaringen zijn goed. Nu zal worden bekeken of dit een arbeidsbesparing oplevert. Dat lijkt mogelijk, omdat roostervlakken die niet met de kettingschuif bereikt werden (en dus handmatig geschoven werden), nu automatisch worden schoongeschoven door de robotschuif.

Zand in de ziekenstal

Een derde verandering is aangebracht in de ziekenstal. Door gebruik te maken van een zandbed wordt geprobeerd hier het diercomfort te verbeteren. De vloer van de ziekenstal bestaat uit vloerplaten met ronde gaatjes voor de afvoer van vocht. Daar bovenop hebben we een plastic beschermkleed voor kuilen gelegd, met daar weer bovenop een zandbed. Op 23 augustus zijn we gestart met vulzand, maar dit bleek te fijn. Vocht werd vastgehouden en zand koekte samen tot een brijige massa. Daarom is het vulzand inmiddels vervangen door (grover) drainagezand. Hierdoor is de afvoer van vocht sterk verbeterd, waardoor het zand veel schoner blijft. Met deze veranderingen is een zeer diervriendelijke situatie ontstaan. Gelukkig hebben we de ziekenstal slechts zelden nodig. Het blijft dus nog wat afwachten of deze situatie ook bij veelvuldig en langduriger gebruik ideaal is.


---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 13-12-2004 12:46.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl