Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

13 december 2004

Samenwerking gemeenten en bedrijven biedt nieuwe mogelijkheden voor lokale gezondheid

Gemeenten en GGDâs laten kansen liggen door het lokale bedrijfsleven niet bij lokale gezondheidsbevordering te betrekken. Dit blijkt uit het recent verschenen rapport Wijk, Bedrijf en Gezondheid van het NIGZ. In 2005 gaat het NIGZ gemeenten en GGDâs en bedrijven attenderen op de meerwaarde van samenwerking door middel van het verzamelen van best practices, het ontwikkelen van een handleiding voor lokale organisaties om concreet aan de slag te gaan met lokale samenwerking rondom gezondheidsbevordering. Ook onderschrijft het NIGZ het belang van landelijke afstemming van partijen om bedrijven meer te betrekken bij lokale gezondheidsbevordering.

Er bestaan veel verschillen in gezondheid tussen groepen mensen, tussen regioâs en tussen wijken. Gemeenten en GGDâs nemen het initiatief tot het verkleinen van de gezondheidsverschillen en het bevorderen van de gezondheid. In de notaâs lokale gezondheidsbevordering noemen zij samenwerking met verschillende partijen als belangrijke voorwaarde. Maar het lokale bedrijfsleven wordt zelden genoemd als mogelijke partner. Daarom is het NIGZ een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van samenwerking.

Win-win-situatie

Samenwerking tussen gemeente, GGD en bedrijfsleven biedt nieuwe mogelijkheden voor alle partijen. De gemeente of GGD kan gebruikmaken van de kennis en middelen van bedrijven en via deze bedrijven veel mensen bereiken. Bedrijven kunnen middels het investeren in de lokale gezondheid hun imago positief beïnvloeden en concreet aan de slag met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Bedrijven kunnen betrokken worden bij de wijk door het sponsoren van sportactiviteiten, samen te werken met scholen en de kwaliteiten en vaardigheden van werknemers in te zetten.

Gemeente of GGD moet het initiatief nemen

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven bereid zijn tot samenwerking met gezondheidsinstellingen, maar dat zij niet snel zelf het initiatief nemen. De gemeente moet daarom deze samenwerking initiëren, stimuleren en regisseren. De rol van de GGD is vooral de praktische uitvoering.

Onderzoek

Het rapport is het resultaat van een literatuurstudie, een inventarisatie van lokale samenwerkingsprojecten en tien open interviews met verschillende stakeholders op lokaal niveau. Het rapport is tot stand gekomen met subsidie van het stimuleringsfonds openbare gezondheidszorg (Fonds OGZ).

Noot voor redactie,